Фатіх Карагюмрюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Фатіх Карагюмрюк»
Повна назва Fatih Karagümrük SK
Засновано 1926
Населений пункт Стамбул, Туреччина
Стадіон «Вефа»
Вміщує 12 500
Президент Туреччина Сюлейман Хурма
Головний тренер Туреччина Алпарслан Ердем
Ліга Суперліга
2022-23 7.
Домашня
Виїзна
Запасна

«Фатіх Карагюмрюк» (тур. Fatih Karagümrük SK) — турецький футбольний клуб з кварталу Карагюмрюк стамбульського району Фатіх, в даний час виступає в турецькій Суперлізі. Домашні матчі команда проводить на стадіоні «Вефа», що вміщає близько 12 500 глядачів.

Історія[ред. | ред. код]

Клуб був заснований навесні 1926 року завдяки зусиллям Мухтара Бея і об'єднанню молодіжних команд «Аджичешме» і «Карагюмрюк Генчлері». Тоді ж були обрані і червоно-чорні кольори, що символізують полум'я і дим. «Фатіх Карагюмрюк» грав у турецьких лігах до 1942 року, коли з ініціативи міністра освіти Хасана Алі Юджеля він був позбавлений поля, яке перейшло до спортивного клубу «Вефа», розташованого в районі Еміненю. В результаті «Фатіх Карагюмрюк» не виступав до 1946 року.

14 липня 1946 року червоно-чорні відновили свою діяльність під назвою «Карагюмрюк Генчлік» (тур. Karagümrük Gençlik Kulübü). Клуб взяв участь у першому професіональному чемпіонаті Туреччини, організованому в 1959 році. У головній турецькій лізі команда грала ще чотири роки, вилетівши за підсумками сезону 1962/63. Сезон 1983/84 став останнім на довгий час в еліті турецького футболу для команди із Стамбула. Лише у 2020 році «Карагюмрюк» повернувся до Суперліги. Тоді команда посіла п'яте місце в турнірній таблиці в Першій лізі, але в серії плей-оф зуміла здобути право підвищитися в класі.

Суперники[ред. | ред. код]

Найбільш принциповим суперником «Фатіх Карагюмрюка» є «Касимпаша» з сусіднього стамбульського району.

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]