Федоренко Світлана Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федоренко Світлана Володимирівна
Народилася 13 лютого 1966(1966-02-13) (58 років)
Діяльність науковиця
Alma mater Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова
Заклад Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова
Науковий ступінь доктор педагогічних наук[d]

Федоре́нко Світла́на Володи́мирівна (нар. 13 лютого 1966(19660213), Київська область[уточнити]) — український науковець у галузі тифлопедагогіки, доктор педагогічних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 13 лютого 1966 року в Київській області.

Після закінчення дефектологічного факультету Київського педагогічного інституту імені О. М. Горького (1989) працювала в спеціальній школі. З 1991 р. працює в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова, старшим лаборантом (1991–1993), викладачем (з 1993), заступником декана дефектологічного факультету (з 1998 р.), заступником директора Інституту корекційної педагогіки та психології з навчально-методичної роботи (з 2003 р.)[1].

У Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова розпочала дослідження тифлопедагогічних проблем (1993). Перші наукові розробки пов'язані з вивченням проблем дошкільного виховання дітей з вадами зору. Кандидатська дисертація «Корекційна спрямованість формування навичок самообслуговування у молодших слабозорих дошкільників» захищена в Інституті спеціальної педагогіки (м. Київ) стала першою в українській тифлопедагогіці спробою експериментального вивчення навичок самообслуговування у слабозорих дітей починаючи з раннього віку (1997). У 2002 р. науковцю присвоєно вчене звання доцента.

Посада[ред. | ред. код]

Професор кафедри тифлопедагогіки. Заступник директора Інституту корекційної педагогіки та психології з навчально-методичної роботи. Вчений секретар спеціалізованої вченої ради Д 26.053.14 при НПУ імені М. П. Драгоманова.

Наукові ступені і звання[ред. | ред. код]

Доктор педагогічних наук, професор. У 1997 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Корекційна спрямованість формування навичок самообслуговування у молодших слабозорих дошкільників». У 2012 році — дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора педагогічниих наук «Становлення та розвиток вітчизняної тифлопедагогіки». У 2014 році присвоєно вчене звання професора.

Наукові інтереси[ред. | ред. код]

Історія тифлопедагогіки.

Навчальні дисципліни[ред. | ред. код]

Тифлопедагогіка; методика викладання тифлопедагогіки; історія тифлопедагогіки

В університеті працює з 1991р.

Основні публікації[ред. | ред. код]

  • Особливості методики навчання грамоти дітей зі зниженим зором: Матеріали до вивчення курсу «Методика викладання мови в школах для сліпих та слабозорих дітей». — К., 2004. — 67 с.
  • Українська мова. Програми для загальноосвітніх навчальних закладів І ступеня для сліпих дітей та дітей зі зниженим зором (підготовчі-1 класи). — К., — 2005. — С.8-50 (у співавторстві).
  • Навчально-методичний комплекс фахової підготовки бакалаврів напряму 6.010105. Корекційна освіта, Тифлопедагогіка і спеціальна психологія. — К., 2008. (у співавторстві).
  • Тифлодидактика. Навчальний посібник. — К., 2008. — 157 с.
  • Синьова Є. П. Тифлопедагогіка: (підручник. Гриф МОН) / Є. П. Синьова, С. В. Федоренко. — К. : НПУ імені М. П. Драгоманова, 2009. - 325 с.
  • Спеціальна методика навчання української мови в школах для дітей з порушеннями зору. Навчальний посібник. — К., 2011. — 284с. (у співавторстві)
  • Навчання і виховання дітей з порушеннями зору в Україні: історія та сьогодення: Монографія.-Запоріжжя,2012.-306с.

Інше[ред. | ред. код]

Засновник наукової школи із дослідження актуальних проблем навчання та виховання дітей з вадами зору. Член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація тифлопедагогів України» та Європейської організації ICEVI.

Заступник головного редактора науково-практичного журналу «Теорія і практика тифлопедагогіки»;Член редколегії наукових фахових видань «Соціально-психологічні проблеми тифлопедагогіки», «Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 19.Корекційна педагогіка та спеціальна психологія».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Асоціація тифлопедагогів України - Федоренко Світлана Володимирівна. atpu.org.ua. Архів оригіналу за 3 лютого 2020. Процитовано 2 червня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]