Федоров Олександр Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федоров Олександр Якович
Народився 1894(1894)
Київ, Російська імперія
Помер 1957(1957)
Москва, СРСР
Поховання Ваганьковське кладовище
Країна СРСР СРСР
Діяльність льотчик
Alma mater Київський політехнічний інститут
Галузь космонавтика
Війна німецько-радянська війна
Відомий завдяки: космічний корабель
Нагороди
Герой Радянського Союзу орден Леніна орден Червоного Прапора орден Вітчизняної війни I ступеня
Див. також: Федоров

Федоров Олександр Якович (1894—1957) — український і радянський інженер, дослідник, льотчик, винахідник, що сконструював один із перших моделей космічного корабля, організатор виставок моделей і механізмів міжпланетних апаратів у Києві та Москві.

Навчання[ред. | ред. код]

Під час навчання у Київському політехнічному інституті у 1916 р. він прослухав лекцію одного з помічників Костянтина Едуардовича Ціолковського Павлом Каннінгом. Вчений з Казані привіз до Києва модель металевого аеростату і прочитав студентам Київського політехнічного інституту лекцію про його особливості.

О.Федоров разом з іншими 75 студентами із великим захватом вступили до гуртка підтримки проекту Ціолковського. Сам він довгий час листувався з Костянтином Едуардовичем Ціолковським.[1]

Грромадянська війна[ред. | ред. код]

Під час Громадянської війни О. Федоров перебуває на передовій як авіатор. Під час одного з боїв він був поранений. Однак, не пориває з наукою. Зокрема, постійно спілкуєтться із вченим Дмитром Граве.[2]

Розробка космічного корабля[ред. | ред. код]

У квітні 1925 року О. Федоров організовує та очолює гурток з вивчення світового простору при Секції винахідників Асоціації інженерів і техніків. Велика ініціативність дозволяє залучити до нього 70 відомих київських учених і інженерів. Зокрема, академік Дмитро Олександрович Граве — та професор Євген Оскарович Патон.[3]

Одночасно інженер працює над моделлю 1:20 60-метрового ракетного космічного корабля діаметром 8 метрів. У червні 1925 року О. Федоров демонструє модель на спеціально організованій у Києві Виставці з вивчення світових просторів.[4]

Через рік дослідник переїздить до Москви. Там вступає до Асоціації Винахідників-Інвентистів — АИИЗ (від російської назви «Ассоциация Изобретателей- Инвентистов») та організовує міжпланетну секцію.

У 1927 році разом з ентузіастами — однодумцями О.Федоров організовує і проіодить «Першу міжнародну виставку моделей і механізмів міжпланетних апаратів» на честь десятої річниці Жовтневої революції. У ній брали участь не лише вітчизняні, але й закордонні конструктори і вчені.[5] Тут він також демонструє свій експонат.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Первушин А. Космонавты Сталина. Межпланетный прорыв Советской Империи / Первушин А. — М. : Эксмо. Яуза, 2005. — С. 345.
  2. Стефанович Д. Л. Перша міжнародна «космічна» виставка та її організатори / Д. Л. Стефанович, В. В. Янковий // Сторінки історії: збірник наукових праць. — 2012. — Вип. 34. — С. 96–106.
  3. Савчук В. Витоки ракетобудування в Україні / В. Савчук. Ф. Санін // Світогляд. — № 1. — 2011. — С. 30.
  4. Боротканич Н. П. Висвітлення освоєння космічного простору в музеях України / Н. П. Боротканич // Питання історії науки і техніки. — 2010. — № 4. — С. 60-69
  5. Первушин А. Космонавты Сталина. Межпланетный прорыв Советской Империи / Первушин А. — М. : Эксмо. Яуза, 2005. — С. 351.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М. : Воениздат, 1988. — Т. 2. — 863 с. с. — 100 000 прим. — ISBN 5-203-00536-2.