Федр (епікуреєць)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федр
Народження 138 до н. е.
Смерть 70 до н. е.
Знання мов
  • давньогрецька мова
  • Літературний напрям епікурейство
    Історичний період елліністичний період
    Посада схоларх епікурейської філософської школиd

    Федр (грец. Φαῖδρος; 138 р. до н.е. — 70/69 р. до н.е.)[1] — лідер епікурейської школи в Афінах після смерті Зенона Сидонського (бл. 75 р. до н.е.), який протримався на цій посаді рекордно короткі шість років.

    Він був сучасником Цицерона, який у молодості познайомився з ним у Римі.[2] Під час свого перебування в Афінах (80 р. до н.е.) Цицерон відновив це знайомство. Федр на той час вже був літнім чоловіком. Ферд також знаходився у дружніх стосунках з Аттиком,[3] який, на думку Цицерона в De Natura Deorum, також був відданим прибічником епікуреїзму.[4]

    Цицерон писав Аттику[5] про бажання отримати твір Федра "Про богів" (давн.-грец. Περὶ ϑεῶν), який надалі використовував при складанні першої книги De Natura Deorum. В цій роботі були викладені концепції епікурейців і більш ранніх філософів.

    Література[ред. | ред. код]

    • Цицерон. Философские трактаты. / Пер. М. И. Рижского. Отв. ред., сост. и вступ. ст. Г. Г. Майорова. (Серия «Памятники философской мысли»). М., Наука. 1985. 384 стр. 100000 экз.
    • Письма Марка Туллия Цицерона. / Пер. В. О. Горенштейна. В 3 т. (Серия «Литературные памятники»). М.-Л.: Изд-во АН СССР. 1949—1951.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Tiziano Dorandi, Chapter 2: Chronology, in Algra et al. (1999) The Cambridge History of Hellenistic Philosophy, page 52. Cambridge.
    2. Цицерон, Epistulae ad Familiares, xiii. 1. § 2
    3. Цицерон, de Finibus, i. 5. § 16, v. 1. § 3, etc.
    4. Цицерон, de Natura Deorum, i. 21. § 58
    5. Цицерон, Epistulae ad Atticum, xiii. 39
    Попередник:
    Зенон Сидонський
    8-й схоларх епікурейської школи
    75-69 рр. до н. е.
    Наступник:
    Патрон