Фекст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міфічна нежить, істота в слов'янській міфології. Його витоки знаходяться в жахах Тридцятилітньої війни (XVII століття). Кажуть, що фексти невразливі для куль, за виключенням кулі зі скла. Деяких великих полководців того часу називали фекстами через безліч невдалих спроб замахів на них.

Етимологія назви[ред. | ред. код]

Слово "fext" походить від німецького "kugelfest", що означає "куленепробивний".

Міфологія[ред. | ред. код]

Словом "fest" або "fext" в Чехії називали невразливих людей, що живуть незвичайно довге життя.

За легендою вважається, що для створення фекста потрібно щоб дитина родилась в амніотичній оболонці; плацента дитини висушується та зберігається. Коли дитина достатньо підросте, збережена плацента прикріпляється під ліву руку дитини. Інколи дитина може померти і відразу відродитися фекстом, а інколи може продовжувати жити і переродитися лише після природної смерті.

Фексти сильніші будь-якої людини, вкрай витривалі і міцні, мають неймовірні рефлекси, спритність і влучність. Крім того, вони завжди мають якусь рекуперативної здатністю, наприклад, швидка регенерація або (частіше) невразливість, що дозволяє їм жити невизначено довго.

Список літератури[ред. | ред. код]

  • Stejskal Martin , Labyrintem tajemna , aneb Průvodce po magickych mistech Ceskoslovenska (Лабіринт таємниці: Путівник по чарівних місцях Чехословаччини), Paseka: Прага 1991