Фененна Куявська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фененна Куявська
Королева Угорщини і Хорватії
Правління 1290 - 1295
Попередник Єлизавета Сицилійська
Наступник Агнеса Австрійська
Біографічні дані
Релігія католицтво
Народження пр. 1276
невідомо
Смерть 1295
Буда
Чоловік Андрій III
Діти Єлизавета Тосська
Династія Пясти, Арпадська
Батько Земомисл Іновроцлавський
Мати Соломія Померанська
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Фененна Куявська (пол. Fenenna Kujawska; пр. 1276 - 1295, Буда) - дочка князя Іновроцлавського Земомисла, племінниця Владислава Локетека, перша дружина короля Угорщини і Хорватії Андрія III.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьки Фененни, князь Земомисл Іновроцлавскій (бл. 1245 - 1287) і Соломія Померанська (донька померанського князя Самбора II), одружилися в 1268 році. Фененна народилася не пізніше 1276 року і була ймовірно старшою від трьох своїх братів.

Андрій III , який зійшов на угорський престол в липні 1290 року знайшов союзника в особі Владислава Локетека, який боровся за першість в Польщі. Владислав допоміг Андрію III розбити Карла Мартелла Анжуйського, що також претендував на корону Угорщини. У свою чергу, угорці допомагали Владиславу в боротьбі з Вацлавом II Чеським і Генріхом Глогувським. Союз Андрія III і Владислава був закріплений шлюбом угорського короля і племінниці Владислава, Фененни, опікуном якої той був. Весілля відбулося восени 1290 року. В 1292 році у подружжя народилася єдина дочка Єлизавета.

Джерела не зберегли звістки про дату смерті королеви Фененни. Відомо, що вже в 1296 році Андрій III одружився з Агнесою Австрійською. Таким чином, вважається, що Фененна померла в 1295 році. Місце її поховання невідоме. Смерть королеви поклала кінець союзу Владислава та Андрія III, який незабаром уклав угоду з противником Владислава, Вацлавом II Чеським. В 1298 році донька Андрія і Фененни, Єлизавета була заручена зі спадкоємцем чеського короля, майбутнім Вацлавом III. Однак в 1301 році Андрій помер, і цей шлюб не відбувся.

Ян Длугош повідомляє, що якась Фененна була повінчана з Стефаном V. Однак цю звістку історики визнають помилковою. Стефан помер ще до народження Фененни Куявської .

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Brigitte Sokop: Stammtafeln europäischer Herrscherhäuser. 3., verbesserte und ergänzte Auflage. Böhlau, Wien u. a. 1993, ISBN 3-205-98096-4.