Феодота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Феодота
Народився бл. 780
Константинополь
Помер після 807
Країна  Візантійська імперія
Діяльність суверен
Титул імператриця
Посада Візантійський імператор
Конфесія православ'я
Мати Анна
У шлюбі з Костянтин VI
Діти 2 сини

Феодота або Теодота (*Θεοδότη, бл. 780 — після 807) — візантійська імператриця.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з аристократичної родини Константинополя. Здобула гарну освіту, відрізнялася вродою. Близько 793 року увійшла до почту імператриці-матері Ірини, де стала однією з кубікуларій. У 794 році внаслідок інтриг імператриці стає коханкою імператора Костянтина VI. У 795 році останній розлучився зі своєю дружиною Марією та у вересні оженився на Феодоті. Перед тим та отримала титул Августи.

Цей шлюб призвів до конфлікту між духівництвом та імператором. Протистояння з церковниками, яких очолював Сакудіонський монастир, тривало до початку 797 року, коли зрештою Костянтин VI втратив терпець, наказавши захопити монастир, а його очільників Платона Студіта заслати до Фессалонік. Внаслідок цього втратив значну підтримку війська та православної церкви. Від нього відступилися іконоборці, що планували через Феодоту відновити боротьбу з іконами.

У серпні 797 році Костянтина VI було повалено внаслідок заколоту на чолі із його матір'ю Іриною. Феодота втратила титул і поселилася разом із засліпленим чоловіком у Ісидоровому палаці. Остання згадка про неї відноситься до 807 року. В цей час вже стала черницею. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Костянтин VI, візантійський імператор.

Діти:

  • Лев (797)
  • син (пом. 802/808)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Garland, Lynda. Byzantine empresses: women and power in Byzantium, AD 527—1204. London, Routledge, 1999.