Фернандіна (острів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фернандіна
Місцева назва: Fernandina
Типовий вулканічний пейзаж острова
Типовий вулканічний пейзаж острова
Географія
Острови Фернандіна (в центрі) та Ісабела
Розташування

Архіпелаг Галапагоські острови

Площа 642 км²
Найвища точка Ла-Кумбре (1 476 м)
Адміністрація
Еквадор Еквадор
Провінція Галапагос
Кантон Ісабела

Демографія
Населення ненаселений

Фернандіна (ісп. Fernandina; колишня назва — Нарборо (грец. Narborough), на честь контрадмірала Джона Нарборо[1]) — третій за розміром та наймолодший за геологічним віком острів Галапагоського архіпелагу.

Геологія[ред. | ред. код]

Кальдера вулкана Ла-Кумбре з космосу, червень 2002 року.

Острів являє собою щитовий вулкан, сформований під дією Галапагоської гарячої точки. Останнє виверження цього вулкана відбулося 13 травня 2005 року. Острів відносно симетричний, із головним вулканом (Ла-Кумбре, La Cumbre) в центрі, проте на його південному краю знаходиться вториний кратер вулкана. Фернандіна — найзахідніший острів архіпелагу, названий на ім'я короля Фердинанда Арагонського, який підтримав експедицію Колумба.

Останнє виверження вулкана відбулося 14 лютого 1825 року та було описано капітаном Бенджаміном Моррелем, корабель якого знаходився у той момент в затоці Банкс острова.

Острів Фернандіна має площу 642 км², максимальну висоту 1 476 м та розмір кальдери в центрі близько 6,5 км. Кальдера утворилася в результаті обвалення поверхні в 1968 році, коли центральна частина кальдери впала на 350 м. Час від часу на її підлозі утворюється тимчасове озеро, останнього разу в 1988 році. Відвідувачі острова не допускаються до кальдери через небезпечність такої подорожі.

Природа[ред. | ред. код]

Через недавню вулканічну активність на острові існує небагато рослинності, його поверхня загалом сіра, за винятком мангрових зарощів на узбережжі. На півострові Пунта-Еспіноса (Punta Espinoza) мешкає велике число морських ігуан. Також тут зустрічаються нелітаючі баклани, галапагоські пінгвіни, пелікани і морські леви.

17 лютого 2019 року на острові виявили самку галапагоських черепах виду Chelonoidis phantasticus. Цей вид понад 100 років вважався вимерлим, коли його востаннє бачили 1906 року[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fernandina (англ.). galapagos.org. Архів оригіналу за 23 січня 2020. Процитовано 30.03.2020. 
  2. На Галапагоських островах знайшли представницю виду черепах, який вважали вимерлим більше 100 років. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 25 вересня 2020. Процитовано 30 березня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]