Ферозшах Мехта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ферозшах Мехта
Народився 4 серпня 1845(1845-08-04)[1]
Мумбаї, Company rule in Indiad, Британська імперія
Помер 5 листопада 1915(1915-11-05) (70 років)
Діяльність політик
Alma mater Мумбайський університет і Elphinstone Colleged
Знання мов англійська[1]
Партія Індійський національний конгрес
Нагороди
Knight Commander of the Order of the Indian Empire

Ферозшах Мехта (гінді फिरोज़शाह मेहता, англ. Pherozeshah Mehta; 4 серпня 1845(18450804) — 5 листопада 1915) — індійський громадський та політичний діяч кінця XIX — початку XX століть. Один із засновників Індійського національного конгресу. Представник помірного крила конгресу, прихильник збереження британської влади в Індії.

Біографія[ред. | ред. код]

Ферозшах Мехта народився 1845 року у Бомбеї у багатій парсійській купецькій сім'ї. Закінчивши Бомбейський університет, він продовжив освіту в Англії. У 1868 році він повернувся до Індії та зайнявся адвокатською практикою.

У 1873 році Мехта обраний главою муніципального міської ради Бомбея. У 1885 році він заснував Асоціацію бомбейського президентства — організацію, що ратувала за помірні реформи та розширення частки індійців у колоніальних органах влади. У тому ж році Асоціація об'єдналася з іншими індійськими лібералами, утворивши Індійський національний конгрес.

На ранніх етапах діяльності Конгресу Мехта мав значний вплив — у 1890 році його було обрано президентом ІНК на сесії в Калькутті. Мехта був членом законодавчої ради бомбейської провінції.

Під час підйому національного руху після поділу Бенгалії в 1905 році Мехта займав вкрай обережну позицію, вважався найпомірнішим із помірних. Він рішуче виступав проти бойкоту британських товарів. У 1907 році, на сесії в Сураті, Конгрес розколовся на дві частини — націоналістів (на чолі з Тілаком) і поміркованих (на чолі з Мехтою). Помірна частина ІНК вважала за мету надання Індії статусу домініону у складі Британської Імперії.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.