Флавицький Костянтин Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флавицький Костянтин Дмитрович

Народження 13 (25) вересня 1830
Москва, Російська імперія[1]
Смерть 3 (15) вересня 1866 (35 років)
  Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
Поховання Смоленське православне кладовище і Тихвінське кладовищеd
Країна  Російська імперія
Навчання Петербурзька академія мистецтв (1855)
Діяльність художник
Роботи в колекції Третьяковська галерея, Російський музей і Єкатеринбурзький музей образотворчих мистецтв
Нагороди
Large gold medal of the Imperial Academy of Arts

CMNS: Флавицький Костянтин Дмитрович у Вікісховищі

Флавицький Костянтин Дмитрович (13 [25] вересня 1830, Москва — 3 [15] вересня 1866, Санкт-Петербург) — російський історичний живописець, вільний общник і професор Імператорської fкадемії мистецтв.

Життєпис[ред. | ред. код]

Мистецьку освіту здобув в Імператорській академії мистецтв. Був учнем професора Федора Бруні.

Отримавши від Академії срібні медалі за малюнки й етюди з натури, був 1854 року нагороджений малою золотою медаллю за написану за конкурсом картину «Суд Соломона». Через рік після того закінчив академічний курс зі званням художника з правом на чин XIV класу й з великою золотою медаллю, присудженою йому за виконання програми «Діти Якова продають свого брата, Йосипа». Відправився в Італію як пенсіонер Академії.

Повернувся в Росію в 1862 році. Наступного року був визнаний почесним вільним академіком за виконану в Римі величну картину «Християнські мученики в Колізеї». На академічній виставці 1864 року знаходилася картина Флавицького «Смерть княжни Тараканової», що сприяла наданню йому звання професора й звернула на нього увагу знавців мистецтва та публіки як на першокласного художника.

Але талановитому живописцю не судилося ознаменувати свою діяльність іншими чудовими творами. Уже в той час, коли він працював над полотном «Княжна Тараканова», його здоров'я було сильно підірвано туберкульозом, що його художник підхопив в Італії і який розвинувся в петербурзькому кліматі. Сподівався знайти порятунок від хвороби на півдні Європи, але помирає, перш ніж вирушити туди.

Похований на Смоленському православному кладовищі. У 1936 році поховання було перенесено до Тихвинського кладовища в Олександро-Невській лаврі, встановлено новий пам'ятник[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]