Флора і фауна Грузії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Природний контраст Грузії

Фло́ра і фау́на Гру́зії

Флора, ліси[ред. | ред. код]

Рослинність в Грузії надзвичайно багата і різноманітна. За підрахунками ботаніків, кількість видів квіткових рослин — понад 4 500. Тут спостерігаються реліктові і характерні для даної місцевості рослини (діоскерія, понтійський і кавказький рододендрон, самшит, хурма і інші).

Ліси займають понад третини території. Раніше лісом була покрита вся Колхідська низовина і велика частина Іверійської западини. Зараз рівнинні ліси Колхіди і Алазанської долини майже усюди витиснені культурними насадженнями. Серед дерев найпоширеніші широколистяні (дуб, граб, каштан, бук) і хвойні (ялиця, ялина, сосни). Обширні альпійські луки, що тягнуться від верхньої межі лісу до 2 800—3 500 м. Степи в основному витіснені культурними насадженнями.

Серед специфічних ландшафтних зон Грузії відзначають колхідські широколистяні ліанові ліси з вічнозеленими деревами і чагарниками, а також лісові масиви з піцундської сосни в Піцунді, кавказької сосни в Боржомській ущелині, ельдарської сосни в Східній Грузії. Близько 200 тисяч га Колхідської низовини займають болота.

Природні заповідники[ред. | ред. код]

У Грузії 15 заповідників, головними з яких є:

Фауна[ред. | ред. код]

Загальні особливості фауни[ред. | ред. код]

Фауна Грузії є надзвичайно різноманітною завдяки поєднанню на відносно невеликій території дуже різних природних, ландшафтних і кліматичних зон. Тут є як причорноморські рівнинні фауністичні комплекси (Колхідська низовина), та і степова фауна Східної Грузії, як представники фауни, що населяють гірські паста Центрального Кавказу, так і види, поширені в гірських районах Малого Кавказу.

Тваринний світ Грузії відрізняється різноманітністю. Він представлений:

Унікальні види[ред. | ред. код]

Козел кавказький (Capra caucasica), т. зв. "кавказький тур"

Багато представників фауни є ендеміками або напівендеміками, наприклад, ящірка артвінська.

В Грузії поширений особливий вид гірських козлів - тур кубанський, роги якого використовують як посуд для вина.

На Кавказі живе обмежено поширений і дуже давній вид "Прометеєва нориця" (Prometheomys schaposchnikovi), який мешкає на луках субальпійського і альпійського пасма на висотах 1500—2000 м.

Фауна степових районів[ред. | ред. код]

Вельми своєрідна фауна степів Східної Грузії. До недавнього часу там зустрічався джейран, що зберігся лише в окремих місцевостях Ширакського степу. У Гардабанському степу і Алазанській долині зустрічається смугаста гієна. З інших хижаків можна відзначити лисицю, шакала, очеретяного кота. У тваринницьких районах поширені вовки. Для степів типові гризуни: тушканчики, полівки, хом'яки. Серед птахів звичайні польовий горобець, сіра куріпка, перепел, степовий орел. Характерна велика кількість ящірок і черепах, а також змій (вуж звичайний і водяний, удав західний, полоз жовточеревий). У Ельдарському і Ширакському степах зустрічається гюрза.

Тваринний світ лісів[ред. | ред. код]

Найбагатший тваринний світ лісів. У багатьох районах поширені олень благородний, сарна європейська, кабан, заєць сірий, вивірка перська, а з хижаків — бурий ведмідь, вовк, шакал, рись, лісовий кіт і лисиця. Ліси Грузії славляться великою кількістю і різноманітністю птахів. Звичайні такі види, як зяблик, чорноголова гаїчка, велика синиця, зеленушка, чорний дрізд і інші. З хижих видів птахів, занесених в Червону книгу Грузії, зустрічаються (переважно в заповідниках) бородань, беркут, білоголовий сип, чорний гриф та інші. У деяких місцевостях Колхіди і Кахетії ще можна побачити фазана. З плазунів в лісах Грузії найчисленніші ящірки, болотяні черепахи і змії (вуж, мідянка, кавказька гадюка).

Високогірна фауна[ред. | ред. код]

Високогірна фауна найкраще збереглася в межах Головного Кавказького хребта. У його західній частині водиться кубанський тур, в східній — дагестанський. Обидва види на зиму спускаються в лісовий пояс. Майже повсюдно поширена козиця, а на сході зустрічається безоаровий козел. З характерних птахів високогір'я можна відзначити кавказького тетерука, кеклика, бороданя.

У гірських річках і озерах водяться форель, вусач, короп та інші.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Природа Грузії
  • Барач Г. П., Фауна Грузии, т. 1 — Рыбы пресных вод, Тбилиси, 1941.
  • Верещагин Н. К., Млекопитающие Кавказа, М.-Л., 1959.
  • Динник Н. Я. Звери Кавказа, Тифлис, 1914.
  • Жордания Р. Г. Орнитофауна Малого Кавказа, Тбилиси, 1962.
  • Мусхелишвили Т. А. Пресмыкающиесяя Восточной Грузии, Тбилиси, 1970.
  • Сатунин К. А. Млекопитающие Кавказского края, т. 1-2, Тифлис, 1915—1920.