Флоріан Генкель фон Доннерсмарк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флоріан Генкель фон Доннерсмарк
нім. Florian Henckel von Donnersmarck
Дата народження 2 травня 1973(1973-05-02)[1][2][…] (50 років)
Місце народження Кельн, Північний Рейн-Вестфалія, ФРН[1]
Громадянство Німеччина Німеччина
Професія кінорежисер, сценарист, монтажер
Alma mater Мюнхенський університет телебачення і кіноd, Новий коледж Оксфорду, Lessing-Gymnasiumd, Evangelisches Gymnasium zum Grauen Klosterd і European School, Brussels Id
Роки активності 1996наш час
Діти Lara Cosima Henckel von Donnersmarckd[3], Leo Sylvester Henckel von Donnersmarckd[3] і Alexius Jaguar Henckel von Donnersmarckd[3]
IMDb ID 0003697
Нагороди та премії
Баварський орден «За заслуги»
Баварський орден «За заслуги»
Орден «За заслуги перед землею Північний Рейн-Вестфалія»
Орден «За заслуги перед землею Північний Рейн-Вестфалія»
Орден Мистецтв та літератури
Орден Мистецтв та літератури
donnersmarck.com
Флоріан Генкель фон Доннерсмарк у Вікісховищі

Флоріа́н Марія Георг Кристіан граф Генкель фон Доннерсмарк (нім. Florian Maria Georg Christian Graf Henckel von Donnersmarck; нар. 2 травня 1973, Кельн, ФРН) — німецький кінорежисер, продюсер, сценарист. Найвідоміший за своїми фільмами «Життя інших» («Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою) та «Турист».

Біографія[ред. | ред. код]

Флоріан Марія Георг Кристіан граф Генкель фон Доннерсмарк народився 12 травня 1973 в Кельні, ФРН. Дитинство і юнацькі роки провів в Нью-Йорку, Берліні, Франкфурті і Брюсселі.

У 1977 році в Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва Флоріан побачив свій перший в житті кінофільм. Замість очікуваного «Доктора Дуліттла», хлопчик побачив німецьку мелодраму «Вар'єте». Цей досвід режисер згадує як свій перший інтерес до кінематографа.[4]

У 1991 році Доннерсмарк вивчав російську мову і літературу в Ленінграді, здобувши спеціальність «викладач російської мови як іноземної»[5]. З 1993 до 1996 отримав учені ступені з політології, філософії та економіки в Оксфордському університеті. Практикувався у режисера лорда Річарда Аттенборо. Потім поступив др Університету телебачення і кіно в Мюнхені[5], де освіту здобували такі режисери, як Вім Вендерс і Роланд Еммеріх.

Перший повнометражний фільм фон Доннерсмарка «Das Leben der Anderen» («Життя інших»), над яким він працював упродовж трьох років, включаючи створення сценарію, знімальний період і роботу по остаточному монтажу, отримав у 2006 році премію Європейської кіноакадемії за найкращий фільм, найкращого актора і найкращий сценарій. Цей фільм здобув нагороду Лос-Анджелеської Асоціації кінокритиків за найкращий іноземний фільм, був номінований на премію «Золотий глобус» і 25 лютого 2007 року здобув премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

Наступний фільм Доннерсмарка, «Турист», якого він створив за 11 місяців (пояснивши в інтерв'ю Чарлі Роузу своє бажання відпочити від створення важкого твору про самогубство) був легким романтичним трилером з Анджеліною Джолі і Джонні Деппом у головних ролях. Фільм отримав три номінації на премію «Золотий глобус» — в категоріях «Найкращий мюзикл або комедія», «Найкращий актор мюзиклу або комедії» і «Найкраща акторка мюзиклу або комедії». Також стрічка отримала три номінації на премію Teen Choice Awards (у категоріях «Найкращий фільм», «Найкращий актор» і «Найкраща акторка») в двох з яких перемогла, а також премію Redbox Movie Award в категорії «Найпопулярніша драма 2011 року». Наразі стрічка зібрала близько 280 мільйонів доларів США у світовому кінопрокаті, завдяки чому була названа журналом The Hollywood Reporter «міжнародним хітом».[6]

У 2018 році Доннерсмарк поставив за власним сценарієм фільм «Робота без авторства» з Томом Шиллінгом, Себастьяном Кохом та Паулою Бір у головних ролях. Світова прем'єра стрічки відбулася 3 вересня 2018 року на 75-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де він брав участь в основній конкурсній програмі[7][8] У серпні цього ж року фільм було висунуто від Німеччини претендентом на 91-шу премію «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації за найкращий фільм іноземною мовою.[9][10].

У 2007 році, Доннерсмарк став одним зі 115 нових членів, запрошених до Академії кінематографічних мистецтв і наук.[11].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Молодший син графа Лео-Фердинанда Генкель фон Доннерсмарка, колишнього президента німецького відділення Мальтійського ордену та Анни Марії фон Берг, прямої спадкоємиці генерала Гебхарда-Леберехта фон Блюхера, князя Вальштадського, який разом з герцогом Веллінгтонським отримав перемогу над Наполеоном у битві при Ватерлоо. Він має німецьке й австрійське громадянство. Його дядько, Грегор Генкель фон Доннерсмарк є почесним абатом цистерціанського монастиря Хайлігенкройц, розташованого в Віденському лісі. Упродовж місяця Флоріан працював там над першою чернеткою сценарію «Життя інших».

Флоріан Генкель фон Доннерсмарк перебуває в шлюбі з Кристіаною Асшенфельдт, колишньою виконавчою директоркою некомерційної організації Creative Commons. Вони мешкають в Лос-Анджелесі і мають трьох дітей[12].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Назва українською Оригінальна назва Режисер Сценарист Продюсер Монтажер
1997 к/м Північ Mitternacht Так Так Так Так
1998 к/м Das Datum Так
1999 к/м Доберман Dobermann Так Так Так
2002 к/м Der Templer Так
2006 Життя інших Das Leben der Anderen Так Так Так
2010 Турист The Tourist Так Так
2018 Робота без авторства Werk ohne Autor Так Так Так

Вплив[ред. | ред. код]

У 2010 році в інтерв'ю газеті «The Guardian» режисер Говард Дейвіс назвав фон Доннерсмарка художником, чиєю творчістю він захоплюється.

Після зустрічі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, журналіст видання «National Review» Джей Нордлінгер схарактеризував фон Доннерсмарка як «одного з найвражаючих людей цієї планети».[13]

Найбільше дослідження думок європейців «The Europe List» в 2013 році склало список трьох найкращих європейських фільмів усіх часів, куди потрапила стрічка фон Доннерсмарка «Життя інших». Разом з нею, в цьому списку були названі «Життя прекрасне» режисера Роберто Беніньї і «Амелі» Жана-П'єра Жене[14].

У грудні 2012 року Лідський університет провів дводенний симпозіум, присвячений роботам фон Доннерсмарка, на якому прозвучали доповіді 11 професорів зі всього світу, включаючи Девіда Батріка (Корнелльський університет), Еріка Рентшлера (Гарвардський університет) і Джеймі Фішера (Каліфорнійський університет у Девісі). Головуючий Пол Кук з Лідського університету представив доповідь Діалог Генкеля фон Доннерсмарка з Голлівудом: від Життя Інших до Туриста (2010), в якому він досліджував використання Доннерсмарком у кінострічці «Турист» своєї «європейської культурної перспективи для вдосконалення, а не критики базових цінностей Голлівудського жанрового кінематографу», також описуючи фільм як «усвідомлене відторгнення будь-якої Голлівудської гарячковості.»[15] Доповіді були видані у вигляді книги видавництвом De Gruyter в червні 2013 року. Лекція, виголошена Доннерсмарком в Кембриджському університеті 10 жовтня 2008 року, і представлення професором Полом Куком були додані у вигляді першої глави.[15]

Визнання[ред. | ред. код]

Чотирихвилинний фільм «Доберман», який Доннерсмарк зняв під час проходження практики в 1999 році за власним сценарієм, показали на понад 40 кінофестивалях в усьому світі й він отримав численні нагороди, серед яких були Премія імені Макса Офюльса і премія студії Universal Studios в номінації «Шокуючий короткометражний фільм». За свій перший повнометражний фільм, «Життя інших» (режисер і сценарист), отримав понад 40 міжнародних нагород, у тому числі і премію «Оскар» 2007 року в номінації «Найкращий фільм на іноземній мові».

У 2011 році альма-матер фон Доннерсмарка — Оксфордський університет — заніс режисера до списку 100 найзнаменитіших випускників останніх 10 віків. У цей список також потрапили Дунс Скот, Вільям Оккам, Еразм Ротердамський, Томас Мор, Джон Лок, Крістофер Рен, Адам Сміт, Лоуренс Аравійський, Оскар Уайльд, Джон Роналд Руел Толкін, а також сучасні випускники університету — Руперт Мердок, Білл Клінтон і Стівен Гокінг. На обкладинці своєї брошури 2011 року Університет назвав іменами цих випускників вулиці історичної частини Оксфорда. Вулиця Аппер Окспенс Роад була перейменована в цій брошурі на честь Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка.

Нагороди та номінації Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка [16]
Рік Категорія Фільм Результат
Мюнхенський кінофестиваль
2000 Шокуючий короткометражний фільм Доберман Перемога
2006 Премія Бернгартда Віккі за найкращий фільм Життя інших Перемога
Найкращий режисер Перемога
Фестиваль Макса Офюльса
2000 Найкращий короткометражний фільм Доберман Перемога
Дрезденський кінофестиваль
2000 Найкращий короткометражний фільм — Національна програма Доберман Перемога
Копенгагенський міжнародний кінофестиваль
2006 Золотий лебідь за найкращий фільм Життя інших Перемога
Приз глядацьких симпатій Перемога
Денверський міжнародний кінофестиваль
2006 Премія глядацьких симпатій Життя інших Перемога
Міжнародний кінофестиваль у Локарно
2006 Премія глядацьких симпатій Життя інших Перемога
Монреальський фестиваль нового кіно
2006 Вибір публіка Життя інших Перемога
Севільський європейський кінофестиваль
2006 Золотий Гіральдільйо за найкращий фільм Життя інших Перемога
Премія Всесвітньої католицької асоціації по комунікаціях (SIGNIS) Перемога
Ванкуверський міжнародний кінофестиваль
2006 Найпопулярніший фільм Життя інших Перемога
Варшавський міжнародний кінофестиваль
2006 Приз гляддцьких симпатій Життя інших Перемога
Лондонський кінофестиваль
2006 Премія Сатьяджита Рая Життя інших Перемога
Баварська кінопремія
2006 Найкраща режисура — Молоде кіно Життя інших Перемога
Найкращий сценарій Перемога
Премія Європейської кіноакадемії
2006 Найкращий європейський режисер Життя інших Перемога
Найкращий сценарист Перемога
Німецька кінопремія
2006 Найкраща режисура Життя інших Перемога
Найкращий сценарій Перемога
Гільдія німецького арт-хаусного кіно
2006 Найкращий німецький фільм Життя інших Перемога
Асоціація кінокритиків Лос-Анджелеса
2006 Найкращий іноземний фільм Життя інших Перемога
Нагорода «Нові обличчя», Німеччина
2006 Найкращий режисер Життя інших Перемога
Міжнародний кінофестиваль в Палм-Спрінгс
2007 Премія глядачів за найкращий художній фільм Життя інших Перемога
Портлендський міжнародний кінофестиваль
2007 Найкращий художній фільм Життя інших Перемога
Роттердамський міжнародний кінофестиваль
2007 Приз глядачів Життя інших Перемога
Найкращий новий режисер Перемога
Премія «Оскар»
2007 Найкращий фільм іноземною мовою Життя інших Перемога
Премія «Боділ»
2007 Найкращий не-американський фільм Життя інших Перемога
Премія «Давид ді Донателло»
2007 Найкращий європейський фільм Життя інших Перемога
Премія «Незалежний дух»
2007 Найкращий іноземний фільм Життя інших Перемога
Німецька асоціація кінокритиків
2007 Найкращий дебютний художній фільм Життя інших Перемога
Премія «Золотий глобус» (Італія)
2007 Найкращий європейський фільм Життя інших Перемога
Премія «Золотий жук»
2007 Найкращий іноземний фільм Життя інших Перемога
Премія «Роберт»
2007 Найкращий не-американський фільм Життя інших Перемога
Премія «Турія»
2007 Найкращий іноземний фільм Життя інших Перемога
Премія глядачів за найкращий іноземний фільм Перемога
Премія BAFTA
2008 Найкращий фільм не англійською мовою Життя інших Перемога
Премія Девіда Ліна найкращому режисерові Номінація
Найкращий оригінальний сценарій Номінація
Премія Хлотрідус
2008 Найкращий оригінальний сценарій Життя інших Перемога
Гран-прі бразильського кіно
2008 Найкращий фільм іноземною мовою Життя інших Перемога
Премія «Сезар»
2008 Найкращий фільм іноземною мовою Життя інших Перемога
Синдикат французьких кінокритиків
2008 Найкращий іноземний фільм Життя інших Перемога
Премія Kinema Junpo
2008 Приз читачів за найкращий іноземний фільм Життя інших Перемога
Лондонське коло кінокритиків
2008 Режисер року Життя інших Номінація
Сценарист року Перемога
Премія «Орли» (Польща)
2008 Найкращий європейський фільм Життя інших Перемога
Премія «Бамбі»
2009 Почесна премія («Німці в Голлівуді») Перемога
Премія «Золотий глобус»
2011 Найкращий художній фільм — Комедія або мюзикл Турист Номінація
Премія «Йога»
2011 Найгірший європейський режисер Турист Перемога
Венеційський міжнародний кінофестиваль
2018 Золотий лев Робота без авторства Номінація
«Золоте левеня» Перемога
Нагорода Arca CinemaGiovani за найкращий фільм конкурсної програми Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #131455486 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Filmportal.de — 2005.
  3. а б в г Lundy D. R. The Peerage
  4. Rohter, Larry. «German Director Plunges Beyond His Comfort Zone», The New York Times, 8 December 2010 (9 December 2010 p. C1 NY ed.). Retrieved 8 December 2010.
  5. а б Детективна Венеція(рос.)
  6. Box Office Shocker: The Tourist has Become an International Hit. The Hollywood Reporter. 2 червня 2011. Архів оригіналу за 30 серпня 2013. Процитовано 14 вересня 2011.
  7. Biennale Cinema 2018 / Selezione ufficiale. La Biennale di Venezia (італ.) . Процитовано 4.09.2018.
  8. Camillo De Marco. Venice 2018: A well-rounded panorama of film. Cineuropa (англ.) . 25 липня 2018. Процитовано 4.09.2018.
  9. Mitchell, Robert (30 серпня 2018). Oscars: Germany Selects ‘Never Look Away’ as Foreign Language Entry. Variety. Процитовано 16 вересня 2018.
  10. Never Look Away is Germany's submission for the Oscars. Deutsche Welle (нім.) . 30.08.2018. Процитовано 16.09.2018.
  11. Academy Invites 115 to Become Members. Архів оригіналу за 20 червня 2007. Процитовано 29 грудня 2017.
  12. Interview: Florian Henckel von Donnersmarck of The Lives of Others. Blog.oregonlive.com. Архів оригіналу за 30.08.2013. Процитовано 29.12.2017.
  13. National Review Online
  14. The self-perception of Europeans in comparison with the perception of other countries. Goethe Institute. Архів оригіналу за 30 серпня 2013. Процитовано 29 грудня 2017.
  15. а б «The Lives of Others» and Contemporary German Film A Companion, Ed. by Cooke, Paul, Publication Date: June 2013, ISBN 978-3-11-026847-8
  16. Нагороди та номінації Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]