Східна Європа (фонд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фонд Східна Європа
Тип організація
Засновник Фонд Євразія
Розташування Київ, вул. Саксаганського, 83
Ключові особи
  • Віктор Лях, виконавчий директор

Фонд Східна Європа (ФСЄ) — українська неприбуткова благодійна неурядова організація. Фонд засновано у листопаді 2007-го, але розпочав роботу з січня наступного року. Він входить до мережі, створеної Фондом Євразія, що складається з національних і регіональних фондів в Азербайджані, Арменії, Бєларусі, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, РФ, Таджикистані, Туркменістані. Центральний офіс ФСЄ розташовано в Києві.

Місія фонду — трансформувати Україну в державу, яка служить людям.


Історія[ред. | ред. код]

20072010[ред. | ред. код]

  • У листопаді 2007 року Фонд Східна Європа фактично стартував, відділившись від Фонду Євразія (почав свою діяльність в Україні в 1992 році) та продовживши роботу над проєктом «Енергоефективність: місцеві партнерські ініціативи» (2006—2010).
  • Його діяльність de-jure розпочалась з 1 січня 2008 року[1]. Того року ФСЄ надавав гранти львівським ГО на створення недержавних центрів зайнятості для людей з обмеженими можливостями[2]. Також у 2008-му відбувся майстер-клас за сприяння BAT та ФСЄ у партнерстві із українським діловим журналом «Експерт». Семінар був організований Чернігівською обласною держадміністрацією, яка зацікавлена в надходженні інвестицій[3]. А ще почався проект «Кожен має право на працю: партнерство заради покращання можливостей працевлаштування вразливих груп молоді»[4] (2008—2017).
  • Наступного року стартували проєкти «Світ без обмежень: вільний доступ для людей з особливими потребами» (2009—2012), «Зелений пакет — Україна» (2009—2014)[5] і «Об‘єднаймося заради реформ» (2009—2012). Зокрема тоді ФСЄ співпрацював з ГО «Надія Дрогобич»[6].
  • У 2010 році напрямки роботи Фонду звучали наступним чином: просування ідеї корпоративної соціальної відповідальності; місцевий економічний розвиток; муніципальні партнерства; бізнес та економічна освіта; сприяння ефективній роботі органів державної влади та місцевого самоврядування[7].Тоді ж USAID, ФСЄ і Міжнародний Дитячий Фонд оголошують конкурс в рамках спільного проекту «Кожен має право на працю: партнерство для покращення можливостей працевлаштування соціальних сиріт в м. Бердичів»[8]. В рамках цього ж проекту до Львова було організовано прес-тур[9]. Також ФСЄ почав займатись питаннями енергоефективності[10]. Разом з Carlsberg Group на Рівненщині стартувала підтримка ГО для людей з особливими потребами[11]. У Сумській та Полтавській областях Фонд Східна Європа та Telenor створюють центри соціальної активності для літніх людей[12]. Також ФСЄ розпочав проєкт USAID «Державно-приватне партнерство: нові можливості для економічного росту», який тривав до 2015 року[13], і долучився до консорціуму «Сприяння соціальному підприємництву в Україні» (2010 — 2013), куди увійшли Британська рада, Міжнародний фонд "Відродження", аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers, Erste Bank, державна організація «Український фонд підтримки підприємництва»[14][15]. А ще почали проєкт «Розвиток соціального підприємництва та створення нових робочих місць» (2010—2013) в рамках якого заснували координаційні організації з соцпідприємництва у Донецьку, Львові, АРК[16][17].

2011 — 2014[ред. | ред. код]

  • 2011 року Фонд був однією з п'яти міжнародних організацій, які надавали основну фінансову та інформаційно-консультативну підтримку для розвитку соціального підприємництва в країні[18]. У 2011 році ФСЄ підтримав проект з впровадження у Дніпропетровську соціального замовлення[19], займався популяризацією корпоративного волонтерства[20], підтримав проєкти «Удосконалення професійної освіти в Харківській області»[21], «Енергоефективні технології на службі у людей», «Чиста енергія» для Дніпропетровщини (2011—2014) і «Обмін кращими практиками місцевого самоврядування».
  • У 2012 році почався проект «Відкрите місто» (програма «Ефективне управління та громадянське суспільство») і було розроблено його вебсайт www.opencity.in.ua[22]. Цього ж року було реалізовано проект з енергоефективності «Стимулювання відновлюваної та альтернативної енергетики у Севастополі та Інкермані». У 2012 році ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Foundation та ФСЄ презентували широкому загалу чотири спільні соціальні проекти спрямовані на соціальну інтеграцію незахищених верств населення та розвитку місцевих громад в Україні[23]. Також Ерсте Банк та Фонд Східна Європа пропонували соціальним підприємствам фінансування у формі кредиту та гранту[24]. В галузі децентралізації ФСЄ «сприяв встановленню та посиленню партнерства між неурядовими організаціями, місцевою владою, бізнесом та іншими зацікавленими сторонами; посилював потенціал своїх партнерів, аби вони ефективніше реалізовували власні цілі. Для цього ФСЄ забезпечував партнерів необхідними знаннями та навичками, надавав фінансову підтримку та інші ресурси; підтримував створення і поширення інноваційних моделей розвитку та сприяв налагодженню співпраці серед своїх партнерів»[25][26]. А 27 листопада 2012 року в Києві проводилась конференція «Україна: чи прокидається сплячий тигр?» Організаторами виступили газета Kyiv Post та ФСЄ[27]. Також Фонд реалізував дворічний проєкт «Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні (Волинська область)»[28] і проект «Залучення молоді до активної участі у виборах та протидії порушенням під час їх проведення в Тернопільській області»[29].
  • 2013 року Фонд Східна Європа зосереджує свої зусилля на популяризації та просуванні ідей державно-приватного партнерства, соціального підприємництва та корпоративної соціальної відповідальності. Традиційно у центрі уваги Фонду — енергоефективність та впровадження енергозбереження на об'єктах соціальної сфери[30]: реалізуються проекти «Соціальна компетентність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»[31], «Налагодження зв'язків між громадськими організаціями, бізнес-асоціаціями та масмедіа з Молдови, України та Росії задля запобігання конфліктам у Придністров'ї»[32], «Програма USAID РАДА: відповідальність, підзвітність та демократичне парламентське представництво», а також завершено проєкт «Підвищення обізнаності щодо КСВ та кращих міжнародних стандартів» (2010—2013). Ще ФСЄ адміністрував для Shell конкурс «Участь регіональних екологічних організацій та громадськості в оцінці екологічного стану Юзівської ділянки з метою мінімізації впливу на навколишнє середовище при проведенні геологорозвідувальних робіт»[33][34].
  • Наступного року почалось впровадження трирічної програми USAID «Лідерство в економічному урядуванні» (2014—2017)[35], метою якої було втілення вагомих та сталих реформ у секторі МСБ на центральному і регіональному (Вінницька, Київська, Львівська, Тернопільська, Херсонська області) рівнях шляхом розробки та впровадження необхідних законодавчих ініціатив та регуляторних процедур, а також підтримки бізнес-асоціацій. В сфері енергоефективності ФСЄ провів конкурс на отримання двома містами Галичини по 400000 грн міжнародної цільової допомоги на реалізацію заходів з енергозбереження[36]. Було знято документальний фільм «Пролісок» про соціальну роботу ФСЄ[37]. Відбулись регіональні семінари програми РАДА «Громадський контроль за діяльністю влади»[38]. А проект «Відкрите місто» запустився у Тернополі[39].

20152019[ред. | ред. код]

  • Протягом 2015 року ФСЄ реалізовував проєкти «Сприяння плюралізму та діалогу в українському суспільстві»[40]; «Влада та громада: інновації для розвитку»; «Рівні можливості для людей з особливими потребами»; «Центри для людей похилого віку»; «Нові можливості для вразливої молоді»; «Сприяння розвитку соціального підприємництва»[41]. В Одесі ФСЄ долучився до запуску ЦНАП-у нового типу[42]. Відбувся успішний перезапуск платформи «Відкрите місто»[43][44]. Створено відповідні мобільні додатки[45], зокрема, у Тернополі, Києві, Вінниці[46]. Почався запуск швейцарсько-української Програми EGAP[47], проекта «Депутати для громади»[48]. Надавалися кошти на проєкт «Підвищення спроможності спеціалістів щодо психо-соціальної адаптації внутрішньо переміщених сімей з дітьми»[49]. На кошти World Jewish Relief в рамках проєкту «Кожен має право на працю» створено соціальну рекламу «Реальні історії працевлаштування людей з особливими потребами в Україні»[50]. Згодом у Львові проведено тренінг для HR-спеціалістів з працевлаштування людей з інвалідністю в ІТ-сфері[51]. А ГО «Нитка Аріадни» організувала в Іршанську семінар «Толерантність і профілактика крос-культурних конфліктів. Життя на новому місті — переваги та виклики» в рамках проєкту ФСЄ «Налагодження системи відновлення психічного здоров'я та соціальної адаптації переселенців у Житомирській області в місцях їхнього компактного проживання» на кошти UniCredit[52]. В контексті реформи органів місцевого самоврядування ФСЄ провів конкурс місцевих грантів на кошти ЄС (проєкт «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні»)[53], разом з іншими донорами долучився до створення гайд-парку в рамках вінницького Open Air Форума «Громада-Влада-Бізнес: Стратегічний Діалог»[54], а також разом з Center for Innovation Development розвивав проєкт Open Microphone Policy Dialogs on E-democracy[55]. Програма РАДА провела два тренінги «Ефективні комунікації: як використовувати інструменти Інтернету та соцмедіа для народних депутатів»[56]. Про роботу з популяризації електронної демократії на місцях чернігівська преса писала: «Після ратифікації Меморандуму з БО „Фонд Східна Європа“ Чернігівська міська рада, у лютому приєдналася до Єдиної системи місцевих електронних петицій — e-dem.in.ua. За цей час на сайті для збору підписів було опубліковано більше 100 петицій, з яких майже 40 отримали відповіді. Тобто, чернігівці у середньому пишуть більше ніж одну петицію в день»[57]. Того ж року ФСЄ оголосив у липні конкурс в рамках програми «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади м. Бурштин» (фінансувався ДТЕК)[58]. У 2015-му також почався проєкт «Муніципальні партнерства для покращення енергоефективності у Самборі та Жовкві» (2015—2017). Протягом свого існування Програма ФСЄ «Екологія та навколишнє середовище» реалізовувала проекти «Розумне енергоспоживання для добробуту громад Львівщини» (2013—2017); «Енергоефективний Зеленодольськ» (2012—2013); «Енергоефективність: місцеві партнерські ініціативи» (2006—2010); «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини» (2011—2013); «Зелена школа — зелена країна»[59]
  • У 2016 році завершено дворічний проєкт «Ціна Держави»[60], проведено проєкти «Ефективне управління: Залучення громадськості до розробки адміністративно-територіальної реформи»[61], «Підтримка діалогової та медійної компетенції як шлях до порозуміння в українському суспільстві та поза його межами» і розпочато проєкт з соціального підприємництва (2016—2019).
  • Протягом 2017 року, окрім всього іншого, впроваджувався проєкт «Соціальне підприємництво як ефективний інструмент громадянського суспільства для врегулювання соціально-економічних конфліктів в пост-військовому просторі».
  • У 2018 році розпочато однорічну Програму місцевого системного розвитку в рамках проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». В сфері енергоефективності розпочато дворічний проект «Створення інформаційної платформи з енергоефективності та проведення комплексної реновації будівлі Мінрегіона», проект з покращення енергоефективності у львівському Охматдиті, міжнародний проект з корпоративного волонтерства, а також успішно завершено дворічний проект «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства» за підтримки ЄС і ПАУСІ.
  • У 2019 році Програму EGAP подовжено на другий етап, до 2023 року[62], в рамках якого розвивається вебплатформа E-Dem. За підтримки Посольства Великої Британії в Україні стартував проєкт для ветеранів All4One (2019—2020), а також почався дворічний проєкт зі шкільного підприємництва. Також втретє успішно проведено конкурс стартапів з відкритих даних Open Data Challenge[63]. А після парламентських виборів програма USAID РАДА провела тренінги для членів чи не всіх фракцій і депутатських груп. Також було відкрито Освітній центр при ВРУ.

Напрямки роботи[ред. | ред. код]

  • Місцевий соціальний розвиток
  • Місцевий економічний розвиток
  • Ефективне управління та громадянське суспільство
  • Екологія та енергоефективність

Фінансування фонду[ред. | ред. код]

Фінансову підтримку фонд отримує[64] від:

Виконавчі директори[ред. | ред. код]

  • 2008 — 2011 — Тімоті Пайлат
  • 2011 — Віктор Лях

Нагороди, відзнаки та номінації[ред. | ред. код]

  • 2015 рік — Номінація «Витрати у сфері довкілля, енергозбереження, захисту тварин» (7714788 грн протягом 2013 і 2014 років)[65].

Відомі особи, пов'язані з ФСЄ[ред. | ред. код]

Правління[ред. | ред. код]

Консультативна рада[ред. | ред. код]

  • Тронд Мое
  • Сандра Уілет Джексон
  • Морган Вільямс
  • Маргарита Карпенко
  • Анна Дерев'янко

Видання[ред. | ред. код]

Інше[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рекомендаційний лист ФСЄ. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 квітня 2022. 
  2. Фонд Східна Європа допоможе людям з особливими потребами на Львівщині. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  3. Свобода: Філантропія смертоносного диму, або КСВ-технології. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  4. Жуков Віктор Іванович. Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 1 червня 2021. 
  5. «Зелений пакет — Україна». Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  6. Надія Дрогобич. Про нас (About Us). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  7. Міжнародні організації. Архів оригіналу за 3 грудня 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  8. Конкурс покращення можливостей працевлаштування соціальних сиріт. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  9. Brandcom долучився до проекту з працевлаштування інвалідів. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  10. Енергоефективність в університетах. Архів оригіналу за 1 січня 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  11. Гранти на підтримку ініціатив з надання послуг людям з інвалідністю. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  12. У Пирятині створюють центр соціальної активності для літніх людей. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  13. Державно-приватне партнерство: нові можливості для економічного росту. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  14. "Створення соціального підприємства в м. Кременчук. Архів оригіналу за 21 жовтня 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  15. СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ІННОВАЦІЙНА ФОРМА ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ
  16. Соціальне підприємництво успішно розвивається (відео). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  17. Партнерство бізнесу та громадських організацій для розвитку соціального підприємництва в Ук. Архів оригіналу за 13 липня 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  18. ДИСЕРТАЦІЯ. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОСВІТИ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ЖИТТЯ
  19. Соціальне замовлення в Україні: досвід 10 років впровадження. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  20. ДО 1 ЛИСТОПАДА 2011 РОКУ ПОДАЙ ЗАЯВКУ НА НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНКУРС «КОРПОРАТИВНЕ ВОЛОНТЕРСТВО В УКРАЇНІ». Архів оригіналу за 17 квітня 2017. Процитовано 1 червня 2021. 
  21. Сучасні педтехнології, проекти. Архів оригіналу за 9 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  22. Проект «Відкрите місто» наблизив владу до громадян. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  23. UniCredit Bank. Чіткі відповіді задля реальних переваг
  24. Объявления и конкурсы. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  25. ОПЕРАТИВНЕ ПЛАНУВАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ. Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 1 червня 2021. 
  26. Розвиток міжмуніципального співробітництва: вітчизняний та зарубіжний досвід. Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 1 червня 2021. 
  27. Тижневик ділової інформації «Агропрофі» за 16.11.12. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  28. Моніторинг діяльності депутатів місцевих рад Волинської області у 2011 році (на прикладі окремих рад). Архів оригіналу за 24 жовтня 2017. Процитовано 1 червня 2021. 
  29. Оберіть плакат, який найкраще мотивує Вас прийти на вибори. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  30. ДЖЕРЕЛА ТА МЕХАНІЗМИ ФІНАНСУВАННЯ МІСЦЕВОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  31. СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ТА СОЦІАЛІЗАЦІЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, В УМОВАХ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ. Архів оригіналу за 26 листопада 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  32. До 1 серпня — прийом заявок для участі у тренінгу про запобігання конфліктів у Придністров'ї
  33. «Шелл» почала оцінку базового стану навколишнього середовища Юзівської ділянки. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  34. Розробка сланцевого газу на Харківщині. Екологи оприлюднили нові дослідження[недоступне посилання]
  35. Доступне енергопостачання для малого та середнього бізнесу: спрощення підключення до електромереж. Архів оригіналу за 3 грудня 2015. Процитовано 1 червня 2021. 
  36. Завтра два міста отримають майже по півмільйона на енергозбереження. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  37. Документальний фільм «Пролісок» про соціальну роботу ФСЄ. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  38. Запрошуємо на презентацію Програми РАДА в Кременчуці. Архів оригіналу за 26 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  39. Інформація про виконання Програми економічного та соціального розвитку міста Тернополя за 2014 рік
  40. Сприяння плюралізму та діалогу в українському суспільстві. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  41. Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області. Грантові програми ФСЄ. Архів оригіналу за 26 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  42. В ОДЕССЕ СОЗДАДУТ ПЕРВЫЙ НА УКРАИНЕ ЦЕНТР ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АДМИНУСЛУГ НОВОГО ОБРАЗЦА — БЕЗ ОЧЕРЕДЕЙ И ВЗЯТОК, — МИНЮСТ
  43. Проект «Открытый город». Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  44. Про затвердження плану дій із впровадження Ініціативи "Партнерство «Відкритий Уряд» у 2014—2015 роках. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  45. Мобільні додатки. Архів оригіналу за 2 грудня 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  46. Розумні міста України: Київ, Тернопіль, Вінниця. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  47. Підписано Меморандум стосовно впровадження програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади»
  48. Ефективне врядування. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  49. Наші проекти. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  50. Реальні історії працевлаштування людей з особливими потребами в Україні. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  51. Тренінг для HR-спеціалістів з працевлаштування людей з інвалідністю в ІТ сфері. Архів оригіналу за 4 травня 2015. Процитовано 1 червня 2021. 
  52. «Нитка Аріадни». Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  53. Інститут громадянського суспільства та Фонд Східна Європа оголошують конкурс місцевих грантів в рамках проекту ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні». Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  54. Open Air Форум «Громада-Влада-Бізнес: Стратегічний Діалог» Зібрав У Вінниці Понад 300 Учасників З Усієї України Та Європи[недоступне посилання]
  55. Center for Innovation Development. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  56. У листопаді пройдуть два тренінги для народних депутатів щодо використання інтернету та соцмедіа заради ефективної комунікації. Архів оригіналу за 12 серпня 2018. Процитовано 1 червня 2021. 
  57. Чи стануть електронні петиції інструментом для діалогу влади з громадою?. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  58. Бурштин. Суспільно-політичний паспорт. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  59. Доступ до донорських та інвестиційних ресурсів в сфері енергозбереження та енергоефективності і охорони навколишнього природного середовища, представлених в Україні. Архів оригіналу за 31 січня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  60. Звіт Благодійного Фонду «Агенція місцевого економічного розвитку м. Зеленодольська» за період квітень 2014 року — 2015 рік. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  61. Political life 4 2016
  62. Віце-прем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров провів низку зустрічей з міжнародними партнерами. Архів оригіналу за 25 вересня 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  63. Відомі результати третього всеукраїнського Open Data Forum 2019
  64. Річний звіт Фонду Східна Європа за 2018 рік. Архів оригіналу за 10 січня 2022. Процитовано 1 квітня 2022. 
  65. Національний рейтинг благодійників: лідери, цифри, коментарі експертів. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  66. Волинь ЦППК. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  67. Американские и европейские агенты влияния на развитие общественно-политической ситуации на Украине. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  68. Фонд Східна Європа. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021. 
  69. ФОНД СХІДНА ЄВРОПА. Архів оригіналу за 20 липня 2019. Процитовано 1 червня 2021. 
  70. Концептуальні засади розвитку галузі науки «Державне управління»[недоступне посилання]

Джерела[ред. | ред. код]