Фортеця Хаджибей (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця Хаджибей
Son Kale Hacıbey
Жанр пригоди, історичний, істерн
Режисер Костянтин Коновалов
Продюсер Генеральний продюсер Андрій Осіпов (Україна)
Креативний продюсер Заза Урушадзе (Грузія)
Юрій Калиновський (Україна)
Мірза Давітая (Грузія)
Ердал Кучук (Туреччина)
Ондер Асру (Туреччина)
Виконавчий продюсер Олександр  Омельянов (Україна)
Сценарист Євген Тимошенко, Костянтин Коновалов; за участю Мірза Давітая
У головних
ролях
Олександр Соколов
Дерен Талу
Іраклій Маруашвілі
Катерина Шевченко
Юрдаер Окур
Олег Симоненко
Олександр Половець
Георгій Делієв
Дмитро Рибалевський
Денис Фалюта
Сюхан Самьєлі
Вячеслав Український
Володимир Міняйло
Ігор Волосовський
Анатолій Дриженко
Ірина Новосьолова
Оператор Володимир Гуєвський
Композитор Мустафа Язичиоглу
Художник Володимир Філіппов
Кінокомпанія

Одеська кіностудія (за підтримки Державного агентства України з питань кіно,Міністерства культури та інформаційної політики України)

Україна Національна кіностудія ім. О.Довженка, Тернопільська кінокомісія, ІнсайтМедіа
Грузія Georgian International Film
Туреччина AISI film
Дистриб'ютор UFD
Тривалість 95 хв.
Мова українська, турецька
Країна Україна, Грузія, Туреччина
Рік 2020
Дата виходу 15 жовтня 2020
IMDb ID 11828634

Фортеця Хаджибей  (у турецькому прокаті тур. Son Kale Hacıbey, «Остання фортеця, Хаджибей») — повнометражний художній фільм українсько-грузинсько-турецького співробітництва знятий на Одеській кіностудії. Назва під час виробництва — «Пам'ять сонця»[1]. Період виробництва: грудень 2018 — травень 2020 років, прогнозована дата прем'єри: жовтень 2020 року.

За сюжетом козак Андрій має передати важливу інформацію у Стамбул. Для цього йому треба визволити з темниці батька своєї коханої — турецької красуні Фатіми. Молоді люди відважуються на ризиковану операцію.

Сюжет[ред. | ред. код]

XVIII сторіччя, Росія веде війну проти Османської імперії. Задунайські козаки виступали союзниками османів. Коли їм до рук потрапляє важлива військова інформація, отаман має передати її до Стамбулу — султану особисто.

У цьому може допомогти комендант останньої турецької фортеці Хаджибей — Ахмет-паша. Саме йому Андрій має передати листа. Але фортецю захоплюють російські війська, Ахмет-паша потрапляє до темниці. Уникнути полону вдається його єдиній дочці — красуні Фатімі. Андрій і Фатіма знайомляться у важких обставинах і мають вирішити, як чинити далі.

У цей час до порту Хаджибей прибуває грузинський мандрівник Йорам — він привіз унікальну лозу, щоб виростити виноградник. Також він має старовинний келих, який віддав йому дядько Тимош. Цей келих колись належав славетному Д'Артаньяну і, за словами дядька Тимоша, ця річ має врятувати життя Йораму.

На чорноморському узбережжі сміливий та чесний Йорам одразу потрапляє в складну ситуацію з російськими солдатами і погоджується допомогти Андрію та Фатімі. У нього є ще одна важлива причина — Йорам знайомиться з українською красунею Катрею, чий батько, пан Данило, теж у російській темниці.

Разом молоді люди розробляють і реалізують відчайдушний план…

Допрем'єрний показ[ред. | ред. код]

У понеділок, 12 жовтня 2020 р., у Тернополі відбувся допрем'єрний показ стрічки «Фортеця Хаджибей».

«Тернопіль, на сьогоднішній день, є лідером у кіновиробництві», — Андрій Осіпов, голова правління Одеської кіностудії.

Серед учасників пресконференції: Леонід Бицюра (заступник міського голови Тернополя, голова Тернопільської кінокомісії), Андрій Осіпов (продюсер фільму, голова правління Одеської кіностудії), Костянтин Коновалов (режисер і автор сценарію фільму), Олеся Виговська, Володимир Ханас.[2]

Цікаві факти[3][ред. | ред. код]

  • Картину знімали 2019 року в Білгород-Дністровській фортеці, павільйонах Одеської кіностудії, виноградниках Шабо, на березі моря та Дунаю.
  • Над картиною працювала група каскадерів з козацького кінного театру із Запоріжжя. Вони навчали акторів їзди верхи, фехтуванню, сценічному бою. Бойова хореографія розроблялася індивідуально для конкретного персонажа.
  • Костюми та реквізит надала київська кіностудія імені Довженка і турецькі партнери, зокрема вбрання яничарського війська, посуд, килими, реквізитну зброю — рушниці, шаблі, ятагани пістолети. Всі костюми Фатіми та Ахмета-паші створювалася в Туреччині.
  • В масових сценах задіяно до 100—150 людей.
  • У фільмі є трюкові коні, реконструйована козацька Чайка з Білгород-Дністровського.
  • Фатіму зіграла турецька фотомодель Дерен Талу. Роль її батька втілив знаний турецький актор Юрдаер Окур. За сценарієм Ахмет-паша і Фатіма знають українську мову, бо живуть на цій території. Між собою вони розмовляють турецькою, а з українцями — українською.
  • Фільм відзначили у номінації «Найкращий повнометражний фільм» Best Istanbul Film Festival. у 2021 році[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Одессе отснятый фильм о Хаджибейской крепости передали на пост-продакшн. Архів оригіналу за 3 червня 2020. Процитовано 3 червня 2020.
  2. Допрем'єрний показ фільму-відкриття відбувся у Тернополі. ternopil-trend.in.ua (укр.). 16 жовтня 2020. Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 30 жовтня 2020.
  3. У Києві презентували історичну драму «Фортеця Хаджибей». Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 19 жовтня 2020.
  4. Український фільм "Фортеця Хаджибей" переміг на кінофестивалі в Стамбулі. Суспільне | Новини (укр.). 9 липня 2021. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]