Фотожаба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотожаба на втечу Януковича з України та російську окупацію Криму. Фотомонтаж у Adobe Photoshop CS5

Фотожа́ба, також жа́ба — графічна карикатура, шарж; сленгова назва різновиду фотомонтажу, перероблення зображення за допомогою растрового або векторного графічного редактора із застосуванням спецефектів комп'ютерного дизайну[1]. Рідше сленгове «жаба» використовується як вираз недовіри стосовно змісту поста або коментаря, зокрема не графічного, а текстового[1].

Походження вислову[ред. | ред. код]

Вираз «фотожаба» виник від спотворення назви популярного графічного редактора Adobe Photoshopтранскрипції — фотошоп, фотожоп). Водночас натякається на величезні можливості комп'ютерної графіки для підробки зображень чи документів, тобто означає «це зображення (текст) — підробка, омана, неправда»[1]. Вважається що термін вперше використав 19 серпня 2004 року російський блогер usachev на сервісі LiveJournal[2]. Поширеним явище стало з розвитком веб-блогів, де кожен користувач може коментувати чужі записи. В англомовному інтернет-середовищі це явище називають англ. photoshopping або англ. fotofuck[3].

Створення фотожаб[ред. | ред. код]

Зазвичай, фото-жаба — це гумористичний або сатиричний колаж, виготовлений з будь-якої фотографії з метою розвинути сюжет, зробити його смішнішим (сленг. — лулз)[2]. Переважно створювані зображення, мають карикатурні властивості. Можуть виникати мимовільно або цілеспрямовано. Стихійні фотожаби можуть базуватися на популярних фотографіях з новин, найчастіше вони засновані просто на кумедних випадкових фотографіях, іноді можуть носити ідеологічну забарвленість. Фотожаби можуть ставати основою інтернет-мемів.

Для створення фотожаб найчастіше використовується редактор Adobe Photoshop, хоча для цього може бути використаний будь-який інший графічний редактор — наприклад, Microsoft Paint, GIMP, Corel Photo-Paint, Paint.NET та інші.

Для створення фотожаби треба, перш за все, визначитись з задумом шаржу. Наступний крок — вибір оригінального зображення, яке буде «жабитись». На оригінальне зображення накладається персонаж фотожаби, вирізаний по контуру в графічному редакторі та збережений в окремому шарі для полегшення процесу «зажабки» для решти учасників фотожаби. Нерідко фотожаба містить коментарі чи висловлювання, думки героя сюжету[2].

До жаб також відносять звукові жаби (приклад — Crazy Frog) і відеожаби (фільми з «гоблінським» перекладом)[2].

Photoshop tennis[ред. | ред. код]

В інтернет-блогах і на форумах, наприкінці 1990-х — початку 2000-х, «Фотожаба» стала своєрідною онлайновою грою (англ. Photoshop tennis, також Photochop contest, Fotofuck), яка полягає в послідовній зміні-жабленні зображення двома або декількома гравцями[4].

Фотожаби є звичайним вмістом на іміджбордах, де між учасниками відбувається своєрідне спілкування за допомогою розміщення картинок (зазвичай, не власного виробництва). Існують популярні інтернет-спільноти, присвячені фотожабам. В низці країн популярними стали щорічні чемпіонати з фотожаби, зокрема відкритий конкурс «Layer Tennis» в США[5], норвезький чемпіонат «Fotofikling»[6] та інші.

Найбільш вдалі фотожаби стають контентом розважальних і інформаційних сайтів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Значення слова «фотожаба» [Архівовано 1 березня 2019 у Wayback Machine.] Словник молодіжного сленгу (рос.)
  2. а б в г Мистецтво фотожаби [Архівовано 27 квітня 2014 у Wayback Machine.] Журнал «Хакер» № 01/07 (2007) (рос.)
  3. Geelan, David (2006). Undead Theories: Constructivism, Eclecticism And Research in Education. Sense Publisher. с. 146. ISBN 90-77874-31-3. Архів оригіналу за 29 березня 2014. Процитовано 27 квітня 2014.
  4. Schreve, Jenn (27 вересня 2001). Anyone for Photoshop Tennis?. Wired News. Архів оригіналу за 9 лютого 2013. Процитовано 27 жовтня 2007.
  5. Coudal Partners' Layer Tennis [Архівовано 17 травня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. Norgesmesterskapet i fotofikling [Архівовано 17 травня 2008 у Wayback Machine.] (норв.)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]