Фотокнига

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фотокни́га — вид фотоальбому, особливістю якого є те, що фотографії друкуються на його сторінках. Також перевагою фотокниг перед звичайними фотоальбомами є їх унікальний дизайн. Фотокнига дає змогу не просто почергово розмістити свої знімки на сторінках, а додавати до них рамки, ефекти, підписи, кліпарти. Особливістю фотокниги є також можливість самостійного оформлення обкладинки, тобто розміщення свого фото або будь-якого іншого зображення на лицьовій та задній частині обкладинки.

Стилі фотокниг[ред. | ред. код]

Фотокнига може бути виконана як у певному конкретному стилі (наприклад, весільна, шкільна, новорічна і т. д.), так і виступати збіркою абсолютно різних за тематикою фото. В цьому випадку все залежить від рішення самого дизайнера фотокниги, яким здебільшого виступає кінцевий споживач. Головне, що кожна сторінка фотокниги являє собою відбиток, який з'єднує оброблені фотографії, коментарі до них і художні елементи. Фотокниги не продаються в магазинах, вони виготовляються індивідуально для кожного. Дизайн фотокниги можна замовити у професіоналів, а можна виконати самим за допомогою спеціальної програми.

Види фотокниг[ред. | ред. код]

Фотокниги поділяються на 4 класи — Photobook і Printbook.

Photobook[ред. | ред. код]

Фотокниги виду Photobook друкуються на фотопапері і виконуються в цілісний розворот. Сторінки такої фотокниги наклеюються на пластикову або картонну основу. Більшість виробників таких альбомів пропонує широкий спектр обкладинок (шкіряні, тканеві, ламіновані з унікальним зображеннями, з тисненням та ін.), різні формати і ціни.

Printbook[ред. | ред. код]

Фотокниги виду Printbook друкуються на поліграфічному обладнанні. Сторінки зшиті між собою в корінець. Обкладинки таких фотокниг в більшості представлені двома видами:

  • Тверда ламінована обкладинка
  • М'яка обкладинка

Також стають популярними обкладинки з тканини, шкірзамінника, шкіри та суперобкладинки для поліграфічних фотокниг. Головна перевага такої фотокниги в тому, що вона доступна в ціні та зверстати її макет може навіть фотоаматор, котрий не володіє Photoshop чи знаннями інших графічних редакторів. Особливістю фотокниг як таких є їхня унікальність і неповторність дизайну в порівнянні з іншими видами альбомів.

SlimBook

Фотокниги, що друкуються на фотопапері і розкриваються розворотами на 180°. Сторінки гнучкі, без основи, зклеєні спеціальним хімічним складом, що робить книгу менш масивною.

Доступні обкладинки:

  • Тверда ламінована обкладинка
  • Обкладинка зі шкірзамінника (фотовставка)
  • Тканинна обкладинка

Bambook

Тип фотокниг, який був створений 2014 року. Поліграфічна фотокнига з розворотами сторінок на 180°. Сторінки друкуються на крейдованому папері граматурою 200 г/м² і можуть бути неламіновані, або покриті глянцевою ламінацією. Фотообкладинка тверда, ламінована.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]