Франгіз Алізаде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франгіз Алізаде
азерб. Firəngiz Əliağa qızı Əlizadə
Основна інформація
Дата народження 28 травня 1947(1947-05-28)[1][2] (76 років)
Місце народження Баку, Азербайджанська РСР, СРСР
Роки активності 1970 — тепер. час
Громадянство Азербайджан і СРСР
Віросповідання іслам
Професії піаністка, композиторка, музикознавиця, музична педагогиня, викладачка університету
Освіта Бакинська музична академія (1970, 1972)
Інструменти фортепіано і fortepianod
Жанри опера
Нагороди
Sheref Order орден «Слава» Azerbaijan Democratic Republic 100th anniversary medal
заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР Народний артист Азербайджану
CMNS: Файли у Вікісховищі

Франґіз Аліага кизи Алізаде (азерб. Firəngiz Əliağa qızı Əlizadə; 28 травня 1947(19470528), Баку) — азербайджанська композиторка, піаністка, музикознавиця і освітянка, Народна артистка Азербайджану (2000).

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчила Бакинську консерваторію по класу фортепіано (1970) і композиції (1972). Була першою виконавицею в Азербайджані, а в ряді випадків і в СРСР, фортепіанних творів класиків музичного авангарду XX століття: Арнольда Шенберґа, Антона Веберна, Альбана Берга, Олів'є Мессіана, Джона Кейджа, Джорджа Крама[3].

З 1976 року викладала в Бакинській консерваторії, з 1990 — професорка. У 19931996 — викладачка у консерваторії міста Мерсін (Туреччина), керівниця оперного хору. З 1999 року жила в ФРН. Потім повернулася на батьківщину і в 2007 році була обрана керівницею Спілки композиторів Азербайджану.

Як композиторка Алі-заде співпрацювала з цілим рядом провідних світових виконавців — особливо з віолончелістами: її концерт для віолончелі з оркестром був присвячений Івану Монігетті і виконаний ним, п'єса «Дервіш» написана для Йо-Йо-Ма і включена їм у програму світового турне, п'єса «Оян!» написана на замовлення Мстислава Ростроповича як обов'язковий твір Міжнародного конкурсу віолончелістів Мстислава Ростроповича. Диск, що повністю складається з творів Алі-заде, записав Кронос-квартет[4]. Крім того, твори Алі-заде виконують Давид Герінгас, Олександр Івашкін, інші відомі музиканти і ансамблі.

Народна артистка Республіки Азербайджан (2000). ЮНЕСКО в 2008 році удостоїла Франгіз Алі-заде почесного звання «Артист ЮНЕСКО в ім'я миру»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]