Франкофони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франкофони
Зображення
Країна  Франція,  Швейцарія,  Бельгія,  Монако,  Люксембург,  Італія,  Гернсі,  Джерсі,  Габон,  Камерун,  Гвінея,  Кот-д'Івуар,  Коморські Острови,  ДР Конго,  Республіка Конго,  Джибуті,  Сейшельські Острови,  Сенегал,  Чад,  Того,  Нігер,  Буркіна-Фасо,  Бурунді,  Бенін,  Мадагаскар,  Малі,  Маврикій,  Руанда,  ЦАР,  Екваторіальна Гвінея,  Мавританія,  Алжир,  Туніс,  Марокко,  Канада,  США,  Гаїті,  Вануату і  Ліван
Досліджується в франкологіяd
Економіка теми Francophone economyd
CMNS: Франкофони у Вікісховищі

Франкофо́ни (грец. франкос — «франкський» і фонос — «звук») в широкому сенсі франкомовне населення планети, тобто, населення таких країн як Франція, Бельгія, Швейцарія, Конго і багатьох інших, що входять в так звану Франкофонію, що є результатом 4-вікової французької колонізації.

Канадський контекст[ред. | ред. код]

У вужчому контексті канадського суспільства вживається як демографічний термін для позначення франкомовних жителів країни, що становлять 23,7 % населення країни (перепис 2001) на противагу англомовним (англофони, 59,2 %) або іншомовним (аллофони, 17,1 %) громадянам. Термін широко вживається в обох офіційних мовах Канади, і особливо часто у французькій мові по всьому світу (наприклад, «hollandophone», «lusophone» і т. д.).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]