Франко Коломбу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франко Коломбу
італ. Franco Columbu
Загальна інформація
Прізвиська The Sardinian Strongman
Громадянство  США
 Італія
Народження 7 серпня 1941(1941-08-07)
Оллолаї, Провінція Нуоро, Сардинія, Італія
Смерть 30 серпня 2019(2019-08-30)[1] (78 років)
Ольбія, Провінція Сассарі, Сардинія, Італія
·утоплення[2]
Поховання Оллолаї
Причина смерті утоплення[2]
Зріст 165 см
Вага 84 кг[3]
Alma mater Cleveland Chiropractic Colleged (1977)[4]
Спорт
Країна  Італія і  США
Вид спорту культуризм, бокс і важка атлетика
Участь і здобутки
CMNS: Франко Коломбу у Вікісховищі

Франко Коломбу (англ. Franco Columbu) (7 серпня 1941(19410807) Оллолаї, Сардинія, Італія — 30 серпня 2019) — американський культурист італійського походження, актор, стронґмен. Дворазовий Містер Олімпія.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився на Сардинії. Змалку був пастухом, потім став боксером. Відтак брав участь у змаганнях ломусів-силовиків (паверлифтерів). Працюючи в Європі, познайомився зі Шварценеггером. Потім приїхав до Арнольда в Америку й, за свідченням того таки Шварценеггера, він допоміг Коломбові стати професійним культуристом. Коломбу вважали за одного з найсильніших культуристів 1970-х років. Він перемагав у конкурсі «Містер Олімпія» у своїй категорії, але програв Шварценеггерові в абсолюті, ймовірно через маленький зріст. Пробував фільмуватися в кіно. Зокрема, грав зі Шварценеггером в епізодах фільмів «Людина, що біжить» (оператор телевізійного обладнання), «Термінатор» (термінатор, що розстріляв схованку людей у спогадах Кайла Риза), «Конан-варвар» (пікт-розвідник), у головній ролі Франка Аманди Беретти в «Острові Беретта» тощо.

Коломбу здобув лікарський фах та став лікарем-практиком.

30 серпня 2019 року у віці 78 років Франко Коломбу помер. Про це повідомив Арнольд Шварценеггер на своїй офіційній сторінці в Instagram.[5]

Деякі подробиці[ред. | ред. код]

Коломбу міг силою легенів порвати гумову грілку.

Коли на Коломбу та його знайомих напав грабіжник (не помітивши Коломбові потуги через його зріст), Коломбу ударом кулака розтрощив грабіжникові щелепу.

Коломбу брав участь у видовищі («шоу») про сильних людей. Там він бігав, прив'язавши до спини холодильника. Через це пошкодив коліно, але зміг відновитися та брати участь у культуристських змаганнях.

Певний час Коломбу тренував Сильвестра Сталлоне.

Примітки[ред. | ред. код]