Франсіско Хав'єр де Еліо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франсіско Хав'єр де Еліо
Нині на посаді
Народився 5 березня 1767(1767-03-05)[1][2][…]
Памплона, Наварра, Іспанія
Помер 4 вересня 1822(1822-09-04)[1][2][…] (55 років)
Валенсія, Іспанія
Відомий як військовослужбовець, політик, солдат
Країна Іспанія
Нагороди
Grand Cross of the Order of Charles III Кавалер Великого хреста ордена Ізабелли Католички Grand Cross of the Royal and Military Order of Saint Hermenegild Cross Laureate of Saint Ferdinand

Франсиско Хав'єр де Еліо (ісп. Francisco Javier de Elío, 12 червня 1767, Памплона24 листопада 1822, Валенсія) — іспанський військовий і політичний діяч, останній віцекороль Ріо-де-ла-Плати.

Життєпис[ред. | ред. код]

Еліо призначено губернатором Монтевідео 1807 року, після відбиття британських вторгнень у Ріо-де-ла-Плату. Віцекоролем став тоді Сантьяго де Ліньєрс[ru] (Ліньє), який відбив британську атаку на Буенос-Айрес.

1809 року Наполеон вдерся в Іспанію. Оскільки Ліньє був французом за походженням, то інший герой відбиття британського вторгнення, Мартін де Альсага[es], підняв заколот проти «ненадійного» Ліньє. Однак заколот було придушено, Альсагу поміщено у в'язницю, а іспанські частини, що підтримали його, розпущено. 1810 року прийшли звістки про те, що Наполеон I змістив із престолу іспанського короля — й у віцекоролівстві Ріо-де-ла-Плати почалася Травнева революція. Еліо прихистив у Монтевідео роялістів, які не підтримали її, і проголосив себе новим віцекоролем Ріо-де-ла-Плати. 19 січня 1811 року самовисування Еліо підтвердила Кадіська Хунта, що керувала боротьбою проти Наполеона в Іспанії.

Франсиско Хав'єр де Еліо, який став віцекоролем за виняткових обставин, був, проте, досить типовим представником іспанської колоніальної адміністрації. Уродженець метрополії (як майже всі колишні губернатори й віцекоролі) і безпринципний кар'єрист, він був духовно чужим креолам та індіанцям Ла-Плати. Більшість населення Східної смуги відмовила віцекоролю в покорі. А войовнича нація гаучо (нащадки канарських гуанчів, що заселили у XVIII столітті простори Пампи), на чолі з її визнаним лідером Хосе Артігасом, підняла повстання проти іспанського панування.

18 травня 1811 року основні сили Еліо розбив Артігас у битві при Лас-Пьедрас, після чого під його контролем залишилися тільки Монтевідео і Колонія-дель-Сакраменто. Армія гаучо, не маючи жодного опору, вирушила до столиці. Тоді Еліо звернувся по допомогу до португальців. Крім того, він вступив у змову з хунтою Буенос-Айреса, яка не любила і побоювалася Артігаса. Три раніше непримиренно-ворожих сили домовилися про мовчазну координацію своїх дій.

У липні 1811 року португальці вторглися в Східну смугу і змусили Артігаса зняти облогу Монтевідео. Коли зрада буеносайресців стала очевидною, Хосе Хервасіо Артігас відступив у провінцію Ентре-Ріос. Його прихильники — військові і цивільні — пішли за ним; це масове переміщення населення увійшло в історію як «Уругвайський вихід».

18 листопада 1811 року Франсіско Еліо повернувся до Іспанії, а в січні 1812 року відмовився від звання віцекороля.

Після повернення 1814 року з вигнання короля Фернандо VII Кортеси закликали його дотримуватися Конституції 1812 року, яка серйозно урізала королівські права. Король відмовився й перебрався з Реала до Валенсії, де Еліо, надавши свої війська до послуг короля, закликав його оголосити про відновлення своїх абсолютних прав. Після революції 1820 року Еліо, як вірного прихильника короля і ворога конституції, стратили[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #140761578 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б Faceted Application of Subject Terminology
  4. Элио, Франсиско Хавьер // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)

Посилання[ред. | ред. код]