Франсішку Серран

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франсішку Серран
порт. Francisco Serrão
Народився 15 століття
Португальське королівство
Помер 1521
Тернате, Тернате (місто), Північне Малуку, Індонезія
Країна  Португальське королівство
Діяльність мандрівник-дослідник
Знання мов португальська

Франсі́шку Серрáн (порт. Francisco Serrão; 1521, о.Тернате) — португальський мореплавець, друг і двоюрідний брат Фернана Магеллана. Перебував в складі першої португальської експедиції на чолі з Діогу Лопішем де Секейра, яка прибула морським шляхом да Малакки і першої європейськохї експедиції до Молуккських островів.

Біографія[ред. | ред. код]

Плавав під керівництвом Діогу Лопіша де Секейра в першій португальській експедиції до Малакки у 1509.

У 1511 з Фернаном Магелланом взяв участь в експедиції Антоніу де Абреу до Молуккських островів. Коли флотилія дійшла до островів Банда та запаслася мускатними горіхами, вона повернулася в Малакку. Корабель, яким командував Франсішку Серран, відокремився від флотилії і поплив далі, до північних Молуккських островів, але зазнав кораблетрощі поблизу острову Серам і його екіпаж був врятований місцевими жителями. Султан Абу-Лаїс з Тернате почув про їхню катастрофу, і, побачивши шанс об'єднатися з потужною іноземною силою, привіз їх до Тернате в 1512 році. Португальцям було дозволено побудувати на острові форт (Каштелла), будівництво якого розпочалося в 1522 році[1].

Серран увійшов у довіру до місцевого султана Баянсіруллаха і залишився жити на острові. В 1521 році загадково помер, можливо був отруєний за наказом султана, як припускають, за намовою португальців.

Останні роки[ред. | ред. код]

З листів Серрана Фернандо Магеллан почерпнув багато відомостей про «Острови прянощів». Листи Франсішку Серрана з описами «Острови прянощів», які потрапляли в Португалію до Магеллана через португальську Малакку, допомогли Магеллану переконати короля Іспанії профінансувати його навколосвітнє плавання в спробі досягнути ці острови пливучи на захід, а не на схід[2].

Проте Магелану не судилось зустрітись з Серраном. Під час навколосвітньої подорожі Магеллана, Серран загадковим чином помер у Тернате майже в той самий час, коли Магеллан був убитий зовсім неподалік на Філіппінах (на острові Мактан в провінції Себу)[3].

Джерела[ред. | ред. код]


  1. Jarnagin, Laura (2012). The fortress of Sao Joao Baptista on Ternate. Portuguese and Luso-Asian legacies in Southeast Asia, 1511-2011. Singapore: Institute of Southeast Asian Studies. ISBN 9789814345507. OCLC 864556584.
  2. Hannard (1991), page 8
  3. Duarte Barbosa; Mansel Longworth Dames; Fernão de Magalhães (1989). The book of Duarte Barbosa : an account of the countries bordering on the Indian Ocean and their inhabitants. New Delhi: Asian Educational Services. ISBN 81-206-0451-2.