Франциск Гіацинт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франциск Гіацинт
Народився 14 вересня 1632(1632-09-14)
Турин, Савойське герцогство
Помер 4 жовтня 1638(1638-10-04) (6 років)
Турин, Савойське герцогство
Поховання Сакра-ді-Сан-Мікеле
Країна  Савойське герцогство
Діяльність Член королівської родини
Знання мов французька
Титул герцог і Duke of Savoyd
Посада Duke of Savoyd
Конфесія католицька церква
Рід Савойська династія
Батько Віктор Амадей I[1]
Мати Кристина Французька[1]
Брати, сестри Карл Еммануїл II, Генрієтта Аделаїда Савойська, Princess Catherine Beatrice of Savoyd, Princess Margaret Yolande of Savoyd і Princess Luisa Cristina of Savoyd
Нагороди

Франциск Гіацинт Райська квітка (італ. Francesco Giacinto, фр. François-Hyacinthe le Fleur de Paradis), 14 вересня 1632 — 4 жовтня 1638) — герцог Савойський у 16371638 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Савойського дому. Син Віктора Амадея I, герцога Савойського, та Христини де Бурбон. Народився 1632 року в замку Валентино в Турині. Отримав титул князя П'ємонту.

1637 року після смерті батька успадкував трон. Через малий вік регентом стала його мати. Тоді тривала франко-іспанська війна. Савоя продовжувала виступати на боці Франції, але не так активно як за Віктора Амадея I. Побоючись переходу Савої на бік Іспанії кардинал Арман де Рішельє планував захопити владу в Савойському герцогстві. За його наказом французький посол повинен був увірватися в замок у Верчеллі і, від імені французького короля Людовика XIII взяти під домашній арешт регеншу разом з малим герцогом. Проте змову було розкрито, Христина зміцнила залогу замку, і Рішельє відмовився від свого плану.

Стосунки між Францією та Савоєю ще більше загострилися, коли французька армія не зуміла допомогти савоярам відстояти місто Верчеллі, яке захопили іспанці.

1638 року в замку Валентино герцог Франциск Гіацинт помер від хвороби, що почалася раптово, з гарячки. Трон успадкував його брат Карл Еммануїл II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Merlini, Carlo (1938). Ambienti e Figure di Torino Vecchia. Turin.
  • Claude Genoux Histoire de Savoie réédition, La Fontaine de Siloé Montmélian 1997 (ISBN 284206044X) p. 321.

Примітки[ред. | ред. код]