Франц Єгерштеттер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франц Єгерштеттер
Franz Jägerstätter
Народився 20 травня 1907(1907-05-20)[1][2][…]
Санкт-Радегунд, Браунау-ам-Інн, Верхня Австрія, Австрія
Помер 9 серпня 1943(1943-08-09)[1][2][…] (36 років)
Бранденбург-на-Гафелі, округ Потсдамd, Провінція Бранденбург, Вільна держава Пруссія, Третій Рейх або Бранденбург-Герденd, Бранденбург-на-Гафелі, округ Потсдамd, Провінція Бранденбург, Вільна держава Пруссія, Третій Рейх
·обезголовлення
Поховання Санкт-Радегунд
Шанується католицька церква
Беатифікований 2007
У лику блаженний
День пам'яті 21 травня
Патрон відмовників за ідейними міркуваннями
Подвижництво мученицька смерть
Медіафайли на Вікісховищі

Франц Єгерштеттер (нім. Franz Jägerstätter; 19071943) — блаженний римо-католицької церкви; мученик, страчений владою Третього Рейху за відмову служити в армії. Шанується в католицькій церкві як покровитель відмовників від служби в армії за ідейними міркуваннями.

Біографія[ред. | ред. код]

Франц народився 20 травня 1907 року в Санкт-Радегунді в родині незаміжньої Розалії Губер. Його батько загинув в I світову війну. Мати Франца вийшла заміж за Генріха Єгерштеттера у 1917 році, який усиновив Франца і дав йому своє прізвище. Франц отримав початкову освіту в сільській школі. У 1936 році Франц Егерштеттера одружився з Францискою й у нього народилося три дочки.

Окрім праці фермером, Франц у 1936 році став місцевим церковним сторожем і дзвонарем, і почав приймати Євхаристію щодня. Відомо, що він відмовлявся від звичайних пожертв за свою участь у службі на похоронах, віддаючи перевагу духовним і фізичним ділам милосердя перед будь-якою винагородою.

Франц не був ні революціонером, ані учасником жодного руху опору, але в 1938 році у населеному пункті, де жив Франц Єгерштеттер, він був єдиний, хто голосував проти аншлюсу. Франц Єгерштеттер відмовлявся жертвувати кошти для нацистської партії, відмовився отримувати грошову допомогу для дітей, що видавалася владою.

У 1940 році після поступлення у третій францисканський орден для мирян, відкрито заявив, що служба за нацистську державу суперечить його переконанням.

У лютому 1943 року Франца знову призвали на військову службу. 1 березня 1943 року він прийшов до призовного центру й заявив про відмову від участі у бойових діях, але пропонував участь у ненасильницькій службі в санітарних частинах, проте йому було відмовлено.

У березні та квітні 1943 року його тримали під вартою в Лінці, в травні перевели до Берліну, а 6 липня 1943 року його справу розглянув військовий трибунал, і його засудили до смерті за зраду і підривну діяльність — за «саботаж військового призову». В'язничний капелан був вражений його спокоєм. Коли йому запропонували Новий Завіт, він відповів: «Я є повністю пов'язаний у внутрішньо Господом, і зараз читання лише перервало б моє спілкування з Богом».

9 серпня, перед самою стратою, Франц написав: «Я пишу з руками в кайданах, але вважаю, що це набагато краще, аніж якби моя воля була б в кайданах. Ні тюрма, ні ланцюги, ні вирок смерті не можуть позбавити людину віри і свободи волі. Бог дає стільки сил, що можна витерпіти будь-які страждання... Люди турбуються про обов'язки совісті стосовно дружини та дітей. Але я не можу повірити, що лише тому, що у нього є дружина і діти, чоловік має право грішити проти Бога».

Франц Ягерштеттер, який не схилив голови перед Гітлером, схилив голову перед Богом, а решта зробила гільйотина — він був страчений 9 серпня 1943 року в каторжній в'язниці в місті Бранденбург.

Він, очевидно, був призваний служити вищій владі.

1 жовтня 2007 року Франц Єгерштеттер зарахований до лику блаженних. У церемонії, що відбулася у Лінці, взяли участь близько 5 тисяч осіб, серед яких були 94-річна вдова Єгерштеттера і три його дочки. Церковну службу провів папський легат кардинал Мартінс, префект Конгрегації в справах святих.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]