Фраунгоферський інститут інтегральних схем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фраунгоферський інститут інтегральних схем
Основні дані
Засновано 1985[1][2]
Абревіатура Fraunhofer IIS
Сфера інформатика
Розташування Tennenlohed
Країна  Німеччина[1]
Тип Fraunhofer instituted
Штат працівників 1050 осіб
Материнська
організація
Товариство імені Фраунгофера
Дочірня(і)
організація(ї)
Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS, Division Engineering of Adaptive Systems EASd
Членство Informationsdienst Wissenschaftd[3]
Вебсторінка iis.fraunhofer.de
Мапа
Мапа

Інститут інтегральних схем товариства Фраунгофера (нім. Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen, скорочено Fraunhofer IIS, FIIS) — науково-дослідний інститут прикладних та наукових досліджень товариства імені Фраунгофера, який спеціалізується у галузях інформатики, обробки інформації та телекомунікації. Розташований в передмісті Ерланґена[4] в районі Тененлойе. Інші філіали інституту окрім Ерланґена розташовані у Дрездені, Нюрнберзі та Фюрті. Інститут здійснює розробки у сфері медичного обладнання, кодування/декодування даних, бездротового передавання даних.

Заснування[ред. | ред. код]

Інститут носить своє ім'я з 1990 року. Інститут був створений на основі робочої групи інтегральних схем товариства Фраунгофера. Робоча група була заснована у 1985 році у Центрі мікроелектроніки та обчислювальної техніки у Ерланґені. Розширення Fraunhofer IIS відбулося у 1995 році із створенням у Нюрнберзі його філії — Прикладного центру транспортної лоґістики та інформаційної техніки. У 1998 році заснований Центр розвитку рентгенівської техніки (EZRT). Центр стає відділенням Інституту інтегральних схем товариства Фраунгофера та має також спільне керування з Фраунгоферським інститутом неруйнівних систем контролю (Zerstörungsfreie Prüfverfahren, IZFP), що знаходиться у Саарбрюкені та Дрездені. З 2000 року EZRT знаходиться у Фюрті.

У будівлі Інституту в Ерланґені також розташована кафедра Інформаційної техніки Університету Ерлангена — кафедра інформаційної техніки LIKE (Lehrstuhl fur Informationstechnik).

Одна з найуспішніших розробок Інституту — всесвітньо відомий алгоритм кодування звуку, формат MP3. Кодеки, розроблені Інститутом IIS, використані в ОС Windows.

Інститут[ред. | ред. код]

У чотирьох філіях інституту задіяно 650 співробітників. Бюджет інституту 2006 року становив 55 мільйонів євро. 60 % бюджету складають договори з промисловістю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б GRID Release 2017-05-22 — 2017-05-22 — 2017. — doi:10.6084/M9.FIGSHARE.5032286
  2. ROR Data — v1.19 — 2023. — doi:10.5281/ZENODO.7644942
  3. https://idw-online.de/de/institution353
  4. Слюсар В. И. Электроника в борьбе с терроризмом: защита гаваней. Часть 2. //Электроника: наука, технология, бизнес. — 2009. — № 6. — C. 90 — 95. [1]

Посилання[ред. | ред. код]

Інститут інтегральних схем товариства Фраунгофера