Фрейдіг (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Фрейдіг»
Повна назва Sportsklubben Freidig
Засновано 1903
Населений пункт Тронгейм, Норвегія Норвегія
Стадіон «Фрейдігбанен», Тронгейм
Президент Норвегія Аре Бергквіст
Ліга 6-й дивізіон
Домашня
Виїзна

«Фрейдіг» (норв. Sportsklubben Freidig) — професіональний норвезький футбольний клуб з Тронгейма, заснований у 1903 році. До 2017 року футбольна команда клубу виступала в шостому дивізіоні чемпіонату Норвегії.

Окрім футболу в клубі також діють секції гандболу, спортивного орієнтування, лижних перегонів, легкої атлетики, телемарку (різновид гірськолижного спорту), гірськолижного спорту та флорболу.

Історія[ред. | ред. код]

Клуб було засновано в 1903 році. Найуспішнішим в історії «Фрейдіга» став сезон 1947/48 років, коли його футбольна команда виграла чемпіонат Норвегії[1]. Клуб з Тронгейму став переможцем своєї групи та вийшов до фіналу, де з рахунком 2:1 переграв «Спарту» (Сарпсборг). «Фрейдіг» став першою командою з північної Норвегії, яка виграла національний чемпіонат. Того ж 1948 року клуб став півфіналістом кубку Норвегії. Найзірковішими гравцями тієї команди були Гуннар Даглен, Тор Мокснесс та Ян Сордал, які також виступали в національній збірній Норвегії. Наступний сезон виявився для «Фрейдіга» провальним й він вилетів до нижчого дивізіону. У 1953 році тронгеймці повернулися до Вищого дивізіону й змогли в національному чемпіонаті фінішувати трохи вище зони вильоту. Проте за підсумками сезону 1954/55 років клуб понизився в класі. У сезоні 1958/59 років знову виступав у Вищому дивізіоні, проте за його підсумками знову вилетів до нижчої ліги й більше не повертався до еліти норвезького футболу. Згодом команда опустилася до четвертого дивізіону. У 2001 році «Фрейдіг» знову виступав у третьому дивізіоні. До 2017 року чоловіча футбольна команда клубу виступала в 2-й групі 5-го дивізіону чемпіонату Норвегії - регіон Тронделаг (шостий дивізіон чемпіонату Норвегії).

На даний час футбольна секція клубу є найчисельнішою — понад 1000 членів, серед яких активними є понад 700 чоловік (футболісти, тренери, менеджмент). У своєму розпорядженні клуб має 7 футбольних полів, основним з яких є стадіон «Леркендал».

У футбольній секції діє близько 50 команд для різних вікових (від U-11 до U-19), в свою чергу в кожній віковій групі функціонують від 7 до 10 команд. Станом на 2018 рік у клубі немає ні чоловічої, ні жіночої дорослої футбольної команди.

Досягнення[ред. | ред. код]

Відомі гравці[ред. | ред. код]

До списку потрапили футболісти, які мають досвід виступів у складі національної збірної Норвегії

  • Норвегія Гуннар Даглен
  • Норвегія Гуннар Дюбвад
  • Норвегія Арне Легернес
  • Норвегія Тор Мокснес
  • Норвегія Ян Сордал

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Henriksen, Petter, ред. (2007). Sportsklubben Freidig. Store norske leksikon (Norwegian) . Oslo: Kunnskapsforlaget. Процитовано 1 січня 2011 року.

Посилання[ред. | ред. код]