Фредріксгамнський мирний договір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фредріксгамнський мирний договір
Країна  Швеція і  Російська імперія
Дата й час 17 вересня 1809
Місце створення Гаміна
Сторона, яка підписала Румянцев Микола Петрович, David Alopaeusd, Curt von Stedingkd, Anders Fredrik Skjöldebrandd, Російська імперія і Швеція
Мапа
CMNS: Фредріксгамнський мирний договір у Вікісховищі

Координати: 60°34′ пн. ш. 27°11′ сх. д. / 60.567° пн. ш. 27.183° сх. д. / 60.567; 27.183

Фредріксгамнський мирний договір (від шведської назви містечка Фредріксгамн; або Фрідріхсгамський мирний договір, слідом за російською, де прийнято таку назву рос. Фридрихсгамский) — було укладено 5 (17) вересня 1809 року між Росією і Швецією за підсумками Російсько-шведської війни 180809 років, у ході якої Росія повністю окупувала територію Фінляндії і розгромила шведські війська.

Згідно з цією угодою, вся Фінляндія (включаючи Аландські острови) відходила до Росйської імперії. Допускалося переселення шведського населення з Фінляндії до Швеції та в зворотному напрямку. Швеція повинна була укласти мир з Наполеоном (вона була неодмінним учасником всіх антифранцузьких коаліцій).

Після укладення договору було утворено Велике князівство Фінляндське, яке увійшло до складу Росії.

Фредріксгамнський мирний договір щодо Фінляндії діяв до 1920 року, коли згідно з Тартуським мирним договором між РРФСР та Фінляндією була визнана державна незалежність Фінляндії.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]