Фуджі (сорт яблуні)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фуджі (сорт яблуні)
Батьки гібриду Malus domestica var. Ralls Janetd і Malus domestica var. Red Deliciousd
CMNS: Фуджі у Вікісховищі

Сорт яблук Фуджі — сорт яблуні, вперше отриманий на японській дослідницької станції Тохоку (селище Фудзісакі, повіт Мінаміцугару префектури Аоморі) в кінці 1930-х років[1][2] і виведений на ринок в 1962 році. Він був отриманий схрещуванням двох американських сортів яблук — Ред Делішес[en] і віргінского Рале Жанет[en] (іноді званого також «Rawls Jennet»). Згідно Яблучної Асоціації США[en], Фуджі є один з п'ятнадцяти найпопулярніших сортів яблуні в Сполучених Штатах.[3] Його назва походить від першої частини селища, на дослідній станції якого вона була отримана.

Огляд[ред. | ред. код]

Яблука Фуджі зазвичай круглі і варіюють за розмірами від великих до дуже великих, в середньому 75 мм в діаметрі. Вони містять від 9 до 11 % цукру за вагою і мають щільну м'якіть, яка на смак солодша і хрумкіша в порівнянні з багатьма іншими сортами яблук, що робить їх популярними серед споживачів у всьому світі. Яблука Фуджі також мають дуже тривалий термін зберігання в порівнянні з іншими яблуками, причому навіть без охолодження. При охолодженні яблука сорту Фуджі можуть залишатися свіжими до одного року.

В Японії яблука Фуджі продовжують залишатися неперевершеним хітом продажів. Японські споживачі вважають за краще яблука Фуджі за хрустку текстуру і солодкість (що дещо нагадує їм про улюблену «китайської груші»), майже ігноруючи яблука інших сортів. Особливістю японського ринку яблук залишається гранично низький рівень імпорту. Префектура Аоморі, мала батьківщина сорту Фуджі, є найвідомішим районом вирощування яблук в Японії. З приблизно 900 000 тонн японських яблук, вироблених щорічно, на частку Аоморі випадає 500 000 тонн.

За межами Японії популярність яблук Фуджі продовжує зростати. У сезоні 2016/2017 років на яблука Фуджі доводилося майже 70 % вирощуваних в Китаї 43 млн тонн. Починаючи з часу їх появи на ринку США в 1980-х роках, яблука Фуджі завоювали популярність у американських споживачів — в 2016 році яблука Фуджі зайняли 3-е місце в списку найбажаніших яблучних сортів (дані Яблучної асоціації США[en]), поступаючись по кількості споживання тільки плодам сортів Голден делішес і Гала (яблука). Яблука Фуджі вирощуються в традиційних «яблучних» штатах, таких як Вашингтон, Мічиган, Нью-Йорк і Каліфорнія. Штат Вашингтон, де вирощується понад половини врожаю яблук Америки, щорічно поставляє на ринок близько 135 000 тон яблук Фуджі.

Мутантні сорти[ред. | ред. код]

Багато мутантних видів яблук Фуджі (мутантні сорти) були визнані і розмножені в США. На додаток до тих, які залишилися незапатентованими, до серпня 2008 року двадцять отримали американські патенти.

Незапатентовані мутантні сорти Фуджі включають:

  • BC 2
  • Фуджі десертний рожевий
  • Нагафу 2
  • Нагафу 6
  • Нагафу 12
  • Redsport Type 1
  • Redsport Type 2

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Седов Е. Н. История, задачи, методы и результаты селекции яблони // Сельскохозяйственная биология. — 2007. — № 1. — С. 3-14. — ISSN 0131-6397.
  2. The Research Station moved to Morioka later; now National Agriculture and Food Research Organization, National Institute of Fruit Tree Science 果樹試験場リンゴ研究部 http://www.naro.affrc.go.jp/fruit/kin/apple/017785.html [Архівовано 11 березня 2013 у Wayback Machine.]
  3. Apple varieties (англ.). US Apple Association. 

Література[ред. | ред. код]

  • Сєдов Е. Н. Історія, завдання, методи і результати селекції яблуні // Сільськогосподарська біологія. — 2007. — № 1. — С. 3-14. — ISSN 0131-6397.
  • The Research Station moved to Morioka later; now National Agriculture and Food Research Organization, National Institute of Fruit Tree Science 果樹 試 験 場 リ ン ゴ 研究 部 https://web.archive.org/web/20130311164459/https://www.naro.affrc.go.jp/fruit/kin/apple/017785.html