Фумігація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фумігація (від лат. fumigare — обкурювати, диміти)  — метод боротьби зі шкідниками шляхом повного заповнення обсягу газоподібними пестицидами (фумігантами), які задушують або отруюють шкідників.[1]

Фумігант[ред. | ред. код]

Фумігант — пестицид, хімічна речовина якого в газоподібному стані за певної температури, тиску та концентрації знищує окремі шкідливі організми.

Фумігатор[ред. | ред. код]

Фумігатори: зліва електричний (що використовує пластини або пляшку з рідиною), праворуч димова спіраль

Фумігатор — пристрій для дезінсекції житлових приміщень методом фумігації, тобто парами інсектицидів (фумігантами).

Типи фумігаторів[ред. | ред. код]

Найпоширеніші два основних типи фумігаторів — піротехнічні («палаюча спіраль») і електричні. В піротехнічних фумігаторах джерелом тепла, який випаровує інсектицид, є пориста горюча маса, просочена фумігантами, в електричних — електронагрівальний елемент.

В свою чергу, електричні фумігатори, що живляться від побутової електромережі, діляться на таблеткові, в яких джерелом фуміганта є картонні пластинки-таблетки, просочені фумігантами, які поміщуються на нагрівальний майданчик, і рідинні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 жовтня 2014. Процитовано 24 жовтня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)