Фунг Хинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фунг Хинг
Народився 761
Помер 802
Країна  В'єтнам
Діяльність революціонер
Знання мов в'єтнамська
Мати Q10823574?
Діти Phùng And

Фунг Хинг (венда Phùng Hưng;  — 791 або 802) — правитель (вионг) в'єтів. Національний герой В'єтнаму. Відомий також як Бокай-дайвионг.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з місцевої знаті. Його рід Фунг тривалий час керував тяу (областю) Дионглам. Батько 722 року брав участь у антикитайському повстанні на чолі з Май Хак-де.

Можливо народився 761 року. Проте це протирічить фактам, оскільки в подальшщму він не міг очолювати повстання, що почалося 766 року. Тому напевне він народився десь на початку 740-х років. При народженні отримав ім'я Конг Фан. За легендою з дитинства відрізнявся надзвичайною силою та хоробрістю. Разом з братом Фунг Хаєм полював на тигрів.

766 року очолив повстання проти засилля китайських чиновників. Зумів сформувати власне військо, з яким захопив тяу Дионглам. Резиденцією обрав місто Тонгбінь — столиця Аннамського протекторату. За різними відомостями правив до 791 або 802 року. Разом з тим є згадка, що володарювання Финг Хинга, який прийняв ім'я Бокай-дайвионг (Правитель, що любить свій народ як батьки люблять дітей), тривало 11 років. Тому можливо, що у 791 році він лише посів трон.

Сприяв появі зародків в'єтської письменості (тии-ном), що відрізнялася від китайської, хоча була заснована на останній.

Після смерті Фунг Хинга владу успадкував Фунг Ан, який через 2 роки підкорився імперії Тан.

Джерела[ред. | ред. код]

  • DeFrancis, John Colonialism and Language Policy in Viet Nam . The Hague: Mouton, p. 21-22.
  • Anh Thư Hà, Hò̂ng Đức Trà̂n A brief chronology of Vietnam's history 2000 Page 27
  • Lockhart B.M., Duiker W.J. Historical Dictionary of Vietnam. — Scarecrow Press, 2006. — (Historical Dictionaries of Asia, Oceania, and the Middle East). — ISBN 9780810865051.