Фуразидин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фуразидин
Систематизована назва за IUPAC
1-[(E)-[(E)-3-(5-nitrofuran-2-ylo)prop-2-enylideno]amino]
Класифікація
ATC-код J01XE03
PubChem 6870646
CAS 1672-88-4
DrugBank
Хімічна структура
Формула C10H8N4O5 
Мол. маса 264,20 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність НД
Метаболізм Печінка,Нирки
Період напіввиведення 1 год.
Екскреція Нирки
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата ФУРАГІН,
АТ«Олайнфарм»,Латвія
UA/4300/01/01
12.04.2011-12/04/2016

Фуразидин (міжнародна назва: Furazidin, Furagin) — синтетичний антибіотик з групи нітрофуранів для перорального застосування.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Фуразидин — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітрофуранів широкого спектра дії. Препарат має як бактерицидну, так і бактеріостатичну дію, що залежить від концентрації препарату та виду збудника. Механізм дії фуразидину полягає у гальмуванні активності дегідрогеназ і пригніченні дихальних циклів мікробних клітин та порушенні синтезу білків у клітинах патогенних бактерій. До фуразидину чутливі такі збудники: стафілококи, Enterococcus spp., стрептококи, Escherichia coli, Enterobacter spp., сальмонели, клебсієли, шиґели, а також лямблії. До фуразидину нечутливі бактерії Pseudomonas spp., Acinetobacter spp., Proteus spp., Serratia spp.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Фуразидин при пероральному прийманні швидко всмоктується зі шлунково-кишкового тракту, біодоступність препарату не вивчена. Максимальна концентрація в крові фуразидину досягається протягом 30 хвилин. Високі концентрації препарат створює лише в нирках. Даних за проникнення препарату через гематоенцефалічний бар'єр немає. Фуразидин проникає через плацентарний бар'єр та виділяється в грудне молоко. Метаболізується препарат в печінці та нирках. Виводиться фуразидин з організму переважно нирками в незміненому вигляді. Період напіввиведення препарату становить 1 година, цей час може збільшуватися при нирковій недостатності.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Фуразидин застосовується при гострих та хронічних інфекціях сечових шляхів (циститі, пієлонефриті, уретриті), післяопераційних інфекціях сечових шляхів та профілактиці інфекцій перед урологічними операціями та маніпуляціями.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні фуразидину можливі наступні побічні ефекти:

Протипокази[ред. | ред. код]

Фуразидин протипоказаний при важкій нирковій недостатності; підвищеній чутливості до нітрофуранів; нейропатіях; дефіциті глюкозо-6-фосфатдегідрогенази; порфірії; вродженій непереносністі галактози та фруктози; інших вроджених порушеннях вуглеводного обміну; хворим, що знаходяться на гемодіалізі; при вагітності та годуванні грудьми.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Фуразидин випускається у вигляді таблеток по 0,05 г.

Посилання[ред. | ред. код]