Фурман Ілля Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фурман Ілля Олександрович
Народився 29 травня 1941(1941-05-29)
с. Колодня, Смоленського району Смоленської області
Помер 24 жовтня 2022(2022-10-24) (81 рік)
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність професор
Заклад Державний біотехнологічний університет
Посада професор
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди Відмінник освіти України

Ілля́ Олекса́ндрович Фу́рман (нар. 29 травня 1941 - пом. 24 жовтня 2022)  — доктор технічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, відмінник освіти України, член науково-дослідної ради Американського біографічного інституту, професор кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій Державного біотехнологічного університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Ілля Олександрович народився 29 травня 1941 року у селищі Колодня Смоленського району Смоленської області.

Після закінчення у 1958 році середньої школи почав трудову діяльність електриком в об'єднанні «Турбоатом»; займався на вечірньому відділенні факультету автоматики та приладобудування Харківського політехнічного інституту.

Протягом 1961—1964 років служив у Радянській Армії; деякий час працював на кафедрі автоматики і телемеханіки Харківського політехнічного інституту.

Протягом 1965—1970 років працював у проектному інституті «Південдіпрошахт» на посадах техніка, старшого техніка, старщого інженера відділу комплексної автоматизації.

У 1968 році закінчив вечірнє відділення Харківського політехнічного інституту, отримавши кваліфікацію інженера-електрика за спеціальністю «Автоматика та телемеханіка».

Протягом 1970—1991 років Ілля Олександрович працював у Всесоюзному науково-дослідному та проектно-конструкторському інституті ВНДІТЕЛЕКТРОМАШ (м. Харків) на посадах інженера-конструктора ІІ категорії, провідного інженера, провідного конструктора, завідувача лабораторії, завідувача сектором, завідувача відділом, головного конструктора інституту; займався науковими дослідженнями та розробкою систем програмного керування роботизованими технологічними комплексами.

У 1976 році захистив кандидатську дисертацію «Элементы анализа и синтеза системы внутрисменного регулирования дискретных производственных процессов».

У 1989 році захистив докторську дисертацію «Научно-технические основы создания и промышленного применения параллельных логических контроллеров на программируемых БИС с матричной структурой».

З 1991 року Ілля Олександрович стає професором кафедри кібернетики Харківського інституту механізації і електрифікації сільського господарства.

У 1992 році Іллі Фурману присвоєно вчене звання професора за спеціальністю «Елементи та пристрої обчислювальної техніки та систем керування».

З 2000 по 2016 роки Ілля Олександрович завідувач кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій Харківського державного технічного університету сільського господарства.

У 2000 році Ілля Фурман обраний членом науково-дослідної ради Американського біографічного інституту (АВІ).

У 2001 році був обраний академіком Академії наук вищої освіти України.

З 2021 року Ілля Олександрович працює професором кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій Державного біотехнологічного університету.

Праці[ред. | ред. код]

Ілля Олександрович[1] має понад 200 научних праць, у тому числі: 8 монографій, 11 підручників та 5 навчальних посібників для ВНЗ з грифом Міносвіти, 15 авторських свідоцтв СРСР та 20 патентів України на винаходи.

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

  • Почесна грамота Міністерства освіти і науки України (2004);
  • Переможець обласного конкурсу «Вища освіта Харківщини — кращі імена» (2005);
  • Знак «Відмінник освіти України» (2005);
  • Постановою Президії Академії наук вищої освіти України присуджено нагороду Ярослава Мудрого (2006);
  • Диплом Академії наук вищої освіти України за кращий підручник (2005, 2006, 2007);
  • Переможець конкурсу «Кращий науково-педагогічний працівник ХНТУСГ 2012—2013 навчального року» (2013);
  • Грамота Харківської обласної державної адміністрації за значний внесок у розвиток університету та у зв'язку з 85-річчям ХНТУСГ (2015).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Серед робіт:

  • «Ідентифікація та моделювання технологічних процесів», підручник, співавтори Морозов Олександр Олександрович, Рожков Петро Павлович, Рожкова Світлана Едуардівна, Краснобаєв Віктор Анатолійович, 2007

Джерела[ред. | ред. код]

Фурман Ілля Олександрович [Текст]: біобібліогр. покажч. праць за 1966—2015 роки / уклад. Л. О. Кучерявенко, Т. В. Новікова, Л. І. Попова, Т. Б. Богданова; Наукова б-ка ХНТУСГ. — Харків, 2016. — 102 с. — (Серія: «Біобібліографія вчених ХНТУСГ»; вип. 8).

  • Гугл-цитати
  • «Розробка та впровадження комплексу засобів безпечної експлуатації залізничного транспорту»