Фігура Республіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фігура Республіки
Зображення
Зображує жінка (особа) і Фригійський ковпак
Португальські 50 сентаво 1968

Фігура Республіки (порт. Efígie da República) використовується як національна персоніфікація в Бразилії та Португалії, символізує республіку.

Бразилія[ред. | ред. код]

Фігура представляє зображення молодої жінки, що носить корону з лаврового листя в римському стилі. Це зображення присутнє на алегоричних картинах та скульптурах, представлених в урядових будівлях по всій Бразилії. Вона вигравірувана на бразильських реалах й надрукована на банкнотах. Спочатку Фігура республіки використовувалася як прореспубліканське зображення, відповідне французькій Маріанні. Після проголошення республіки в 1889 вона стала одним з її головних символів.

Португалія[ред. | ред. код]

Португальська Фігура Республіки, що являє собою молоду жінку, яка носить фригійський ковпак, з'явилася після того, як Ежен Делакруа написав свою картину «Свобода, що веде народ». У Португалії Фігура Республіки одягнена в зелені та червоні шати — кольори національного прапора.

Фігура Республіки стала офіційним символом Португалії 5 жовтня 1910, коли в країні на зміну монархії прийшла республіка. Перед цим вона використовувалася як символ португальськими республіканцями. Скульптура Сімоеша де Альмейда стала стандартом для офіційного користування. Зображення Фігури Республіки мало бути присутнім, зокрема, у всіх громадських будівлях і, наприклад, на португальських монетах. Новий республіканський уряд встановив, що Фігура Республіки є таким самим символом Португалії, як національний герб чи національний прапор.

Незважаючи на те, що Фігура Республіки замислювалася як персоніфікація власне португальської нації, вона так і не набула цього статусу в повній мірі. Зазвичай вона символізувала лише республіканську форму правління, але не всю країну. Будучи у широкому використанні в першій половині 20-го століття, нині цей символ застосовується рідко.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Minahan, James (2010). The complete guide to national symbols and emblems. Santa Barbara, Calif.: Greenwood Press. p. 228. ISBN 978-0-313-34496-1.