Філон Лихопій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філон Лихопій
Народився невідомо
Помер невідомо
Діяльність кошовий отаман
Термін 1687 та 1688 роки
Конфесія православ'я
У шлюбі з Тетяна
Діти Петро Лихопій

Філон Лихопій (*рік нар. невід. — †рік см. невід) — український військовий діяч, кошовий отаман Запорозької січі у 1687 та 1688 роках, козацький дипломат. У документах зустрічається також із ім'ям Филимон Лихопій.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про місце народження й родину Філона Лихопоя нічого невідомо. Замолоду перебрався на Запорізьку Січ. Кошовим став у 1687 році після Федора Іваника, за часів гетьмана Івана Самойловича. Із загоном запорожців брав участь у московсько-українському поході проти кримських татар навесні 1687 року, яким командували князь Василь Голіцин та гетьман Іван Самойлович. Козаки Лихопоя дали вдалий бій турецько-татарським військам поблизу Кизикермена.

Втім восени козаки позбавили Лихопоя булави й передали її Григорію Сагайдачному. У грудні 1687 року Філон Лихопій очолював козацьке посольство до Москви. Навесні 1688 року запорозькі козаки знову обрали Лихопоя кошовим отаманом. Він звернувся з письмовим протестом до московського воєводи Григорія Косагова, вимагаючи, щоб московські поселенці повернули козакам їхні угіддя на річці Самара. Внаслідок інтриг Москви Філона Лихопоя було позбавлено булави наприкінці 1688 року.

У 1693 році Лихопій організовує вдалий похід на Кизикермен. У 1697–1703 роках був опішнянським сотником Гадяцького полку. Був допитаний московитами після Полтавської битви 1709 року. Про подальшу його долю немає жодних відомостей. Прямі нащадки мешкали й досі мешкають в с. Опішня Полтавської області.

Родина[ред. | ред. код]

Відомо, що дружину звали Тетяна. Разом у шлюбі мали щонайменше одного сина:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Військові кампанії доби гетьмана Івана Мазепи в документах / Упор. Сергій Павленко. — К.: ВД «Києво-Могилянська академія», 2009. — С. 44.
  • Полное собрание законов Российской империи с 1647 г. — СПБ., 1830. — Т. II. — С. 883—897. (рос.)
  • Щербань А., Бабкова Н. Козацький отаман Филон Лихопій в історичному контексті. — Харків: ХДАК, 2021. — 87 с.