Філін Коський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філін Коський
Народився бл. 282 до н. е.
Кос
Помер після 256 до н. е.
Національність давній грек
Діяльність атлет
Відомий завдяки бігун
Титул олімпіонік
Термін 268—260 роки до н.е.
Нагороди

Філін Коський (*Φιλίνος ο Κώος, бл. 282 до н. е. — після 256 до н. е.) — давньогрецький атлет, бігун на різні дистанції, багаторазовий переможець античних Олімпійських, Немейських, Істмійських та Піфійських ігор. загалом був переможцем 24 рази.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з острова Кос (можливо також з міста Кос). Є згадка, що він був учнем Нікандра (можливо Нікандра Елідського, двократного олімпійського чемпіону з бігу), що поєднував фізичні тренування з розвитком духовності та культури через прослуховування музики.

У 268 році до н. е. на 128-х Олімпійських іграх вперше виграв змагання з бігу на стадій (дромос). Того ж року виграє Істмійські ігри в бігу на цій же дисципліні. В подальшому Філін вигравав Істмійські ігри ще 10 разів (загалом 11).

У 264 році до н. е. на 129 Олімпійських іграх перемагає з дромосу та діаулосу (подвійного бігу на стадій). У 260 році до н. е. Філін виграв на 130-х Олімпійських іграх в дромосі й діаулосі. Таким чином став 5-разовим олімпіоніком.

Також Філін 4 рази вигравав Немейські ігри у дромосі, 4 рази — Піфійські ігри з бігу діаулосі. Остання згадка про Філіна відноситься до 256 року до н. е.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mark Golden, (2004), Sport in the ancient world from A to Z, page 133. Routledge