Фірстов Сергій Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фірстов Сергій Олексійович
Народився 1 грудня 1940(1940-12-01) (83 роки)
Діяльність фізик
Alma mater НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Нагороди Премія Ради Міністрів СРСР — 1981 Державна премія України в галузі науки і техніки — 2005

Фірстов Сергій Олексійович (1 грудня 1940[1], Київ) — український фізик за спеціальністю: матеріалознавство, фізика міцності. Заступник директора Інституту проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України. Академік НАН України з 6 травня 2006.

Життєпис[ред. | ред. код]

Сергій Фірстов народився в Києві 1 грудня 1940 року.

Навчався в Київському політехнічному інституті.

Після закінчення навчання в 1962 р. почав працювати у термофізичному відділі Інституту металофізики АН УРСР. Під керівництвом Віктора Трефілова займався фізикою міцності та пластичності, а також структурним аналізом. Після стажування у Московському Центральному науково-дослідному інституті чорних металів повернувся до Києва у листопаді 1962 р. і, працюючи разом із Ю.М. Петровим, отримав перші фольги хрому.

У 1967 р. С. О. Фірстов успішно захистив кандидатську дисертацію. Окремі розділи його робіт було відзначено премією Ради Міністрів СРСР (1981), премією ім. Є. О. Патона (1986). В 1981 р. В. І. Трефілов передає термофізичний відділ Інституту металофізики АН УРСР під керівництво С. О. Фірстова. При відділі створюється одна з перших в Академії Централізована лабораторія електроннозондового аналізу.

Роботи С. О. Фірстова в галузі спечених матеріалів здобули міжнародне визнання — в 2002 р. його було обрано дійсним членом Міжнародного інституту спікання в Белграді.

Сергій Олексійович приділяє багато часу підготовці наукових спеціалістів. З 1982 р. він викладає на кафедрі металофізики і матеріалознавства Наукового фізико-технологічного центру НАН України та МОН України, з 1998 р. — професор кафедри прикладної фізики Фізикотехнічного інституту при НТУУ «КПІ». Значна частина співробітників Інституту проблем матеріалознавства та інших академічних установ — це його колишні студенти. Він підготував 5 докторів і 22 кандидатів наук.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ФИРСТОВ Сергей Алексеевич. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 липня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]