Хаджі Алі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хаджі Алі
Народився 1888
Єгипетський хедиват, Єгипет
Помер 5 листопада 1937(1937-11-05)
Вулвергемптон, Стаффордшир, Англія, Велика Британія
·серцева недостатність
Країна  Османська імперія
 Султанат Єгипет
 Єгипетське королівство
 США
Діяльність артист водевілю, regurgitation performer
Знання мов арабська і єгипетська арабська
IMDb ID 0019420
Хаджи Алі демонструє уміння регургітації.

Хаджи Алі (бл. 1887[1] — 1892 — 5 листопада 1937) — артист цирків і водевільних постановок, імовірно єгипетського походження, який виступав у Великій Британії та низки інших країн в першій половині XX століття, який був відомий своїми номерами з актами контрольованої регургітації (викидання з організму проковтнулих субстанцій). Його найбільш відомі трюки включали випускання з рота одного або декількох контрольованих потоків води, ковтання запалених сигарет, а також ковтання різних предметів, найчастіше горіхів або носових хусток, з подальшим їх викиданням з глотки в порядку, обраному глядачами. Найвідоміший трюк Алі, який був ключовою частиною його виступів, полягав у поглинанні їм спочатку великої кількості води, а потім гасу, після чого він діяв по черзі як «людина-вогнемет» і «людина-вогнегасник», коли він вивергав обидві рідини на театральний реквізит. У процесі виконання ним цих трюків групі людей з глядацької аудиторії завжди було запропоновано подивитися шоу на дуже близькій відстані, щоб переконатися, що Алі не обманює публіку.

Хоча він ніколи не став широко відомим, Алі придбав вірних шанувальників в колах шанувальників водевілів і циркових шоу в Сполучених Штатах. Він виступав навіть перед главами держав. Джуді Гарленд назвала його своїм улюбленим водевільним артистом, а Девід Блейн назвав Алі своїм улюбленим ілюзіоністом. Епізоди його уявлень були зняті на плівку у вигляді короткометражних фільмів: Strange as It Seems (1930) і Politiquerias (1931), іспаномовної версії фільму Лорела і Харді Chickens Come Home . Два документальні фільми містять кадри з Алі, взяті з Politiquerias : Gizmo 1977 року і Vaudeville 1999 року. Незвичайні здібності шлунка Алі спричинили чутоки про те, що Рокфеллерівський університет запропонував велику суму грошей, щоб отримати його шлунок після його смерті для вивчення. Після того як він помер в Англії, його тіло було запропоновано Університету Джона Хопкінса для вивчення, але пропозиція була відхилена.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Man Who Could Swallow Anything Dies. Daily Express. London. 18 листопада 1937. с. 1. Архів оригіналу (fee required) за 2 травня 2017. Процитовано 1 травня 2017.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]