Хак-Назар-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хак-Назар-хан
каз. Хақ-Назар-хан
Прапор
Прапор
Казахський хан
1538 — 1580
Попередник: Тугум-хан
Наступник: Шигай-хан
 
Народження: 1509
Казахське ханство
Смерть: 1580
Туркестан
Релігія: сунізм
Рід: Чингізиди
Батько: Касим-хан
Мати: Ханик Султан Ханимd

Хак-Назар-хан (каз. Хақ-Назар хан) — казахський хан, який правив у Казахському ханстві після завершення 1-ї громадянської війни в Казахському ханстві.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Касим-хана. За правління Тахір-хана і Буйдаш-хана Хак-Назар жив у одного з ногайських мурз[1].

1538 року Хак-Назар здійнявся на трон Казахського ханства в місті Сигнак. За часів його правління відбулось відродження могутності його держави.

Хак-Назар-хан з перемінним успіхом вів боротьбу з сибірським ханом Кучумом. Хан зумів підкорити своїй владі башкирів. За його правління було встановлено торгові й економічні зв'язки з Московією.

Хак-Назар підкорив своїй владі не лише весь казахський степ, але й вів масштабні війни з сусідніми державами. Впродовж короткого строку він розбив війська Могулістану, завдав нищівних ударів ойратам 1554 року. Частина киргизів визнала Хак-Назара своїм ханом. Також він зумів завдати низки поразок правителям Мавераннахру. Його загони тримали під постійною загрозою Ташкент, стягуючи данину з усіх караванів, що проходили повз.

Таким чином володіння Хак-Назара розширились від от Волги до Уралу. До складу Казахського ханства увійшли міста Туркестан, Сигнак, Сауран, Сайрам, Тараз.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]