Халди (народ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Халди
Ареал Південно-східне Причорномор'я

Халди або халді ( грец. Χάλδοι) - народність, що населяла в епоху бронзової доби південно-східне чорноморське узбережжя (нині частина Туреччини ). У той же період поблизу від них проживали хатті (не плутати з хеттами), можливо, близькі їм за мовою. Питання про спорідненість з народом халдеїв в Межиріччі залишається відкритим.

Основними джерелами про історію халдів є твори Гомера, Страбона і Ксенофона. Давньогрецькі автори згадують халдів, поряд з їх сусідами халібами на заході, моссінойками і тібаренами (тубалами, табалами) серед перших народів, що оволоділи мистецтвом кування заліза[1]. Як зазначає Страбон"...халди в давнину називалися халібами»[2].

Згідно А. Сагона, земля хальдів, ймовірно, могла розташовуватися на північ від Аракса і на землях, які раніше перебували під пануванням Урарту, особливо в районі долини річки Зівін[de], на шляху між Карсом і Тушпой[2].

За часів Римської імперії халди згадуються [3] як плем'я - безпосередній сусід халібів в понтійській Каппадокії, яка входила до складу римської провінції Понт.

В науковій літературі першої половини XX століття неодноразово згадувалося помилкове припущення про те, що халди являють собою залишки урартських племен, що називають себе на честь урартського верховного бога Халді[4], однак це припущення виявилося докорінно помилковим[5][6][7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Страбон. География, XI, 14.5
  2. а б A. G. Sagona. Archaeology at the north-east Anatolian frontier, I. : an historical geography and a field survey of the Bayburt Province. — Louvain : Peeters Press, 2004. — С. 29-30. — ISBN 90-429-1390-8.
  3. Плутарх. Сравнительные жизнеописания. Лукулл. 19
  4. König F.W. Handbuch der chaldischen Inschriften. — Graz : E. Weidner, 1955. — 275 с.
  5. Friedrich, Johannes. Chalder oder Urartäer? // Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft. — 1936. — Вип. 90 (21 квітня). — С. 60—82. Архівовано з джерела 21 травня 2021. Процитовано 4 липня 2021.
  6. Мещанинов И. И. Древневанский бог Халд-Халдин // Восточные записки. — 1927. — 21 квітня.
  7. Zimansky P.E. Ancient Ararat, A Handbook of Urartian Studies. — New York : Caravan books, 1998. — С. 86. — ISBN 0-88206-091-0.