Ганс Моравек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ханс Моравек)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс Моравек
Народився 30 листопада 1948(1948-11-30)[1][2][…] (75 років)
Каутцен, Вайдгофен-ан-дер-Тая (округ), Нижня Австрія, Австрія[4]
Країна  Канада
Місце проживання Піттсбург[4]
Берлін[4]
Кембридж[4]
Пало-Альто[4]
Лондон[4]
Вулфвілл[4]
Монреаль[4]
Каутцен[4]
Діяльність інженер, викладач університету, дослідник штучного інтелекту, письменник, футоролог, роботехнік, інформатик, співзасновник
Галузь робототехніка[5]
Alma mater Стенфордський університет (1980)[6][4], Університет Західного Онтаріо (1971)[5][4] і Acadia Universityd (1969)[5]
Науковий керівник Джон Маккарті[6]
Знання мов англійська[7]
Заклад Університет Карнегі-Меллон[4], Seegrid Corporationd[4] і Стенфордський університет[4]
Magnum opus Mind Childrend[5] і Robotd[5]
Сайт frc.ri.cmu.edu/~hpm/

Ганс Моравек (англ. Hans Moravec; нар. 30 листопада 1948, Каутцен, Австрія) — ад'юнкт-викладач в інституті робототехніки[en] в університеті Карнегі-Меллон. Відомий завдяки своїм роботам по робототехніці, штучному інтелекту і працям про вплив технологій. Моравек також знаний як футуролог завдяки численним публікаціям та прогнозам, сфокусованим на трансгуманізмі. Моравеком розроблені методи комп'ютерного зору для визначення області інтересу (ROI) в сцені.

Освіта[ред. | ред. код]

Моравек вступив до Лайола Коледжу[en], а через 2 роки він перевівся до Університету Акадія[en], де він здобув ступінь бакалавра в області математики в 1969 році. Ступінь магістра в 1971 році він здобув в Університеті Західного Онтаріо. Потім він здобув докторський ступінь в Стенфордському університеті в 1980 році. Моравек був співзасновником корпорації SeeGrid в місті Піттсбург, штат Пенсільванія в 2003 році, яка займається робототехнікою. Однією з головних цілей компанії є створення автономного робота, котрий може існувати без втручання людини.

Публікації[ред. | ред. код]

Найбільш цитованою роботою Ганса Моравека стала Sensor Fusion in Certainty Grids for Mobile Robots, опублікована в AI Magazine.

У 1988 році вийшла його книга Mind Children, у якій Моравек описує свій погляд на Закон Мура та розвиток штучного інтелекту. Зокрема, він пише, що роботи еволюціонують в окремі штучні види, починаючи з 2030—2040 років.

Сер Артур Кларк писав про книгу Robot: Mere Machine to Transcendent Mind: «Робот є найдивнішою роботою контрольованої уяви, з якою ви коли-небудь стикалися: Ганс Моравек розтягує мій розум, поки він не потрапив до зупинки». Девід Брін також високо оцінив книгу: «Моравек поєднує жорстку наукову практичність з далекоглядного погляду.» З іншого боку, книгу менш прихильно розглянув Колін Макгінн[en] для New York Times. Макгінн пише: «Моравек… пише дивні, збентежені, незрозумілі речі про свідомість як абстракцію „інтерпретації“ мозкової діяльності. Він також втрачає хватку на розбіжність між віртуальною та реальною реальністю, як його домисли по спіралі в непослідовності».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Halavais A. Encyclopædia Britannica
  2. Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  3. Babelio — 2007.
  4. а б в г д е ж и к л м н п р https://frc.ri.cmu.edu/~hpm/hpm.cv.html
  5. а б в г д https://www.britannica.com/biography/Hans-Moravec
  6. а б Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  7. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Космічна прив'язь
  • Парадокс Моравека
  • Hans Moravec's official website at the Carnegie Mellon Robotics Center [Архівовано 3 лютого 2011 у Wayback Machine.]
  • Hans Moravec's official biography page [Архівовано 5 січня 2011 у Wayback Machine.]
  • Hans Moravek's webpage at the Robotics Institute
  • Moravec Bush Robot Final Report
  • NOVA online interview with Moravec in October, 1997. [Архівовано 2 серпня 2017 у Wayback Machine.]
  • Моравець, Ханс. Повстання Роботів — Майбутнє штучного інтелекту. Scientific American. Архів оригіналу за 28 грудня 2013. Процитовано 14 листопада 2014.