Ханты ясанг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хӑнты ясӑӈ
Тип Суспільно-політична
Мова хантийська

Засновано 1957
Головний офіс Ханти-Мансійськ, вул. Комсомольська, 31
Наклад 1000

khanty-yasang.ru

Ханты ясанг (хант. Хӑнты ясӑӈ — Хантийське слово) — газета хантийською мовою, що видається в Ханти-Мансійську (Ханти-Мансійський автономний округ — Югра).

Історія[ред. | ред. код]

На початку 1930-х років було утворено окружну газету «Ханты-Манчи шоп (шой)». В газеті почали публікувати замітки хантийською мовою.

1 листопада 1957 року було видано перше число хантийськомовної газети під назвою «Ленин пант хуват» («За ленінським шляхом»). Її редактор — хантийський письменник Григорій Дмитрович Лазарев.

З моменту утворення газети виходила на двох шпальтах. Співробітники газети перекладали хантийською мовою матеріали, що публікувалися в окружній газеті «Ленинская правда».

Наприкінці 1950-х років у «Ленин пант хуват» були опубліковані перші статті мансійською мовою про проблеми освіти, медицини та культури. Здійснювався переклад новин з російської мови на мансійську.

1991 року ця газета була розділена на хантийськомовну «Ханты ясанг» і мансійськомовну «Луима сэрипос».

З середини 2000-х років газета друкується чотирма хантийськими діалектами: ваховським, казимським, сургутським та шуришкарським.

Виходить раз на тиждень на чотирьох шпальтах. Наклад коливається від 500 до 1000 примірників. Як додаток випускається дитяча газета «Хӑтӆые».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Архів газети «Ленин пант хуват» (1957—1990)
  • Архів газети «Ханты ясанг» (1991—1996)