Хаорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хаорі

Хаорі (яп. 羽織) — японський традиційний жіночий та чоловічий одяг типу кардигана (на відміну від верхнього одягу його не потрібно знімати в приміщенні), що вдягається поверх кімоно заради теплоти. Є невід'ємною частиною найформальнішого чоловічого костюма монцукі-хаорі-хакама, який входить у комплекс рейфуку[1]. За формою та покровом жіноче і чоловіче хаорі є такими самим, відрізняючись незшитими проймами та рукавами в області пахви[2].

Історія[ред. | ред. код]

У період Камакура виникає форма одягу, яка схожа на сучасне хаорі — джюттоку. Такі накидки спочатку використовували самураї-високопосадовці, а пізніше їх носили лікарі, ченці, майстри чайної церемонії. Перше свідчення назви хаорі зустрічається у назві самурайської накидки джін-баорі, яка з'явилась у період Адзучі—Момояма, яке призначене заради тепла. За своєю основою це схоже на яскраво оздоблений жилет. При цьому цю накидку почали використовувати поверх хакама з кімоно. Сама ж формальність нижча, аніж камісімо, при цьому вона набуває повсякденних рис. Хаорі як суто чоловічий одяг, з'являється у період Едо. Жіноче хаорі починають носити деякі гейші з регіону Фукугава, завдяки чому вони стають відомими як хаорі-гейша[3]. Звичай носити хаорі з'являється у гейш до періоду Мейджі. Доба Мейджі наслідує хаорі як класичний для чоловіків.

Чоловіче хаорі[ред. | ред. код]

Чоловіче хаорі особливо тим, що руками пришиваються до основних панелей за прямим кутом. При цьому вони не мають отвору міяцукучі. У класичному варіанті мають отвір частково зашитого рукава содегучі. Чоловіче хаорі є довшим, ніж жіноче хаорі[4]. Малюнки на зовнішній стороні відсутні[5], на підкладці присутній розпис.

Жіноче хаорі[ред. | ред. код]

Жіноче хаорі своїм кроєм рукава нагадує жіноче кімоно, тобто, окрім содегучі, має отвір міяцукучі. Внутрішня частина рукава не піддається зшиванню, тому з неї виглядають шари кімоно. З боків[6] між панелями мае-мігоро та ушіро-мігоро присутні вузькі вставки тканини, завдяки яким уміщається під хаорі об'ємний вузол жіночого кімоно. У жіночого хаорі багато варіантів забарвлення. на відміну від чоловічого, жіноче хаорі більш розписане зовні, підкладка зсередини зроблена з однотонного шовку рінцу, або має малюнок, який повторюється — комон.

Сучасність[ред. | ред. код]

Для сучасної Японії хаорі — звичайний одяг акторів традиційного театру Японії всіх видів [7]. Хаорі носять виконавці традиційної музики Японії, де є використання символіки фірми-спонсору чи музичного клубу. Хаорі чорного кольору з гербами носить наречений, хлопці на святкуванні Сіті-го-сан, та на традиційних поховальних культах японців. Хаорі поширене у колах японської діаспори [8].

Різновиди хаорі[ред. | ред. код]

Нага-баорі — жіноче довге хаорі.

Куромонцукі-хаорі — однотонні чорні хаорі з монами.

Е-баорі — хаорі з розписом на спині.

Фурісоде-хаорі — хаорі, які мають довгі рукава.

Такі хаорі — хаорі незаміжніх дівчат.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хаорі: історія та різновиди. Полотна втілених душ. 22 жовтня 2014. Архів оригіналу за 25 березня 2016.
  2. Японський одяг – тонкощі кімоно, Хакасії, фундосі, і багато чого іншого. BBC Україна. 23 червня 2014. Архів оригіналу за 5 листопада 2015. Процитовано 5 листопада 2015.
  3. Або їх ще називали тацумі
  4. Не стосується нага-баорі
  5. Можливий дрібний тканий візерунок
  6. Під рукавом
  7. Leiter, 2014, с. 145.
  8. Kawakami, 1995.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]