Харча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Харча
Зображення
Кухня Марокканська кухня[d]

Харча ( араб. حرشة‎, трансліт. ḥarša ) - манний млинець, рідний для Середнього Атласу в Марокко, [1] [2] [3] [4] а також зустрічається в Алжирі. [5]

Підготовка[ред. | ред. код]

Торти готуються з тіста зробленого з маннії крупи, вершкового масла та молока або води та квашеного з розпушувачем . [1] Тісто також може містити трохи цукру . Тісто формують у круги, а потім готують на гарячій плоскій сковороді чи на гридлі. Використання манної крупи надає харчі розсипчасту структуру, порівнянну з кукурудзяним хлібом. [6] У Ріфі, Марокко, замість молока можуть використовувати пахта або йогурт, розбавлений водою. З Харчі можна зробити маленькі або великі, розміром із шину вантажівки, млинці.

Подача[ред. | ред. код]

Харчу зазвичай змащують медом та маслом, а подають її з м’ятним чаєм під час сніданку або як закуску. [1] Це також один із хлібів, споживаних під час Рамадану . [7] Його також можна подати як бутерброд, фарширований сиром або з м’ясним конфі . Нарешті, його можна розсипати і використовувати як ніжне ліжко для рагу .

Варіанти[ред. | ред. код]

Термінологія цього хліба може відрізнятися в Марокко та Алжирі. Фахівець з агрономії [8] Майк Сиссонс наприклад, згадує термін "мбессес" як варіант харчі. [9] Однак "Мбессес" може натомість посилатися на солодкий пиріг, знайдений в Алжирі, який також називають Кобз Мбессес, який містить схожі, але не однакові інгредієнти. [10]

Наприкінці XIX століття алжирські пекарі, які переїхали до Феса, Марокко, представили сорт хліба під назвою ЕЛ Кобз Ел Харча, який виготовляли шляхом посипання манної крупи хлібом перед тим, як поставити його в піч. Це явно відрізняється від і не слід плутати з Харчею, яка повністю виготовлена з манної крупи та інших інгредієнтів, таких як молоко. [11]

У сільській глибинці Алжиру його зазвичай називають гарчая, тоді як в Кабілії переважає термін тимхарчат , а термін рагда вживається в інших місцях Алжиру. [12]

Дивитися також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

 

  1. а б в The Food of Morocco by Paula Wolfert. 2009. с. 116. 
  2. Casablanca: Authentische Rezepte aus Marokko, Nargisse Benkabbou, Lisa Heilig (Übersetzer). 2018. 
  3. Morocco Footprint Handbook by Julius Honnor. 2012. с. 472. 
  4. Morocco: Third Edition Front Cover, Pat Seward, Orin Hargraves, Ruth Bjorklund Cavendish Square Publishing, LLC. 2016. с. 131. 
  5. Some traditional Algerian products from durum wheat, R. Kezih*, F. Bekhouche and A. Merazka. 
  6. Christine Benlafaquih (18 червня 2019). Moroccan Harcha Semolina Flatbread Recipe. The Spruce Eats. Dotdash. Архів оригіналу за 7 серпня 2020. Процитовано 26 квітня 2020. 
  7. Lonely Planet FR, Maroc 10ed, page 448. 
  8. NSW Government, Department of Primary Industries, SISSONS, Mike. Архів оригіналу за 8 May 2020. Процитовано 8 травня 2020. 
  9. Sissons, Michael. Durum Wheat Chemistry and Technology. с. 194. 
  10. Taste Atlas, Mbesses. Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 16 травня 2021. 
  11. Archive Marocaines, Publication de la Mission Scientifique du Maroc, 1907 volume 11, page 25. 
  12. Annales de l'Institut d'études orientales, Librairie d'Amérique et d'Orient (1955). Université d'Alger. Institut d'études orientales, Volumes 13 à 14 de Annales de lʹInstitut d'études Orientales. с. 20, 332.