Хатні тварини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіт і собака — найпопулярніші тварини-компаньйони

Ха́тні твари́ни, також дома́шні вихова́нці або домашні чи ха́тні улю́бленці, рідше — твари́ни-компаньйо́ни[1][2][3][4] — свійські тварини, яких людина тримає в оселі задля спілкування та отримання позитивних емоцій. Більшість вважають їх за своїх друзів, з якими можна провести вільний час вдома. Домашні улюбленці протиставляються домашнім тваринам або одомашненим тваринам — такі мають сільськогосподарське значення, люди їх розводять задля отримання вигоди, зазвичай, м'ясо-молочної продукції, вовни, як робочу худобу тощо.

Традиційними та найбільш поширеними хатніми тваринами є коти і собаки. Рідше серед тварин-компаньйонів трапляються птахи (переважно папуги, канарки та свійські голуби), гризуни(найчастіше хом‘яки і морські свинки), риби тощо. Ще рідше тваринами компаньйонами виступають мавпи, лисиці (два види — одомашнена чорно-бура лисиця та лисиця фенек), рептилії (сухопутні черепахи, рідше змії, ящірки, крокодили), їжаки або членистоногі (наприклад, павук-птахоїд, мадагаскарський співочий тарган).

Інколи межа вигоди чи задоволення нечітка: до певної міри за тварин-компаньйонів можна також визначити й коня, віслюка, верблюда, слонаІндії), а також ламуПівденній Америці) у разі, якщо цих тварин тримають задля спілкування, а не як робочу худобу, але їх ще зазвичай не утримують всередині оселі. У багатьох казках та легендах фігурують коні — нерідко чарівні — наділені інтелектом і здатні спілкуватися з вершником людською мовою, тобто практично є друзями вершників, а не просто живим транспортом. Коней нині багато хто також заводить саме як тварин-компаньйонів (у сучасному розумінні цього терміну). Традиція ж утримання слонів у цій якості (наприклад, як культових тварин) в Індії достатньо давня.

Найпопулярніші домашні вихованці відрізняються своїм толерантним ставленням до людини та грайливим характером, мають привабливий зовнішній вигляд, також можуть підняти настрій.

Історія[ред. | ред. код]

Леонардо да Вінчі, Дама з горностаєм

Тварини-компаньйони стали частиною людської цивілізації давно. Зокрема, собаки ще в епоху кам'яної доби стали супутниками людей на полюванні. Кішка (за наявними даними) була одомашнена приблизно 9500 років тому. Тоді ж були одомашнені кінь і верблюд.

Однією з найдавніших порід собак, яку розводили як тварин-компаньйонів, є пекінес. Згідно з генетичними дослідженнями, еволюційний вік пекінеса становить близько 2000 років.

Позитивний вплив на здоров'я господарів[ред. | ред. код]

Вважається, що утримання у будинку тварин-компаньйонів сприятливо позначається на стані здоров'я їхніх господарів[5]. Перебування в домівці тварини-компаньйона допомагає знизити вплив стресу для людей, які люблять присутність тварин у своєму оточенні.

Так, вигулюючи собаку, її господар фактично займається фізичними вправами та дихає свіжим повітрям, а крім того в умовах міського середовища таким чином забезпечується соціальна взаємодія з іншими любителями собак, які також вигулюють своїх собак у певних відведених для цього місцях.

Законодавство[ред. | ред. код]

У країнах Європи, крім місцевих нормативних документів, поводження з хатніми тваринами регулює розроблена наприкінці 1980-х років Європейська конвенція про захист тварин, ратифікована 19 державами[6][7][8]. При цьому Україна була останньою з них: документ був підписаний 5 липня 2011-го, а ратифікований 9 січня 2014-го (чинности набрав 1 серпня того самого року).

Домашні улюбленці як члени родини[ред. | ред. код]

Останнім часом (починаючи з 2017 року, за даними Американської асоціації продуктів для тварин)[9] набирає популярності тренд олюднення домашніх улюбленців. Власники все частіше називають себе «батьками», а процес взяття тварини з притулку чи з розплідника «всиновленням». Ця течія підтримується виробниками товарів та послуг для тварин і як відгук на запит клієнтів, і як можливість відкрити для себе новий ринок: послуг, одягу, аксесуарів та смаколиків, які раніше асоціювалися здебільшого з дітьми[10].

Ця течія також сприяє гуманнішому ставленню до тварин в цілому, в тому числі й до безпритульних. Покоління міленіалів бажає для своїх улюбленців такого самого рівня життя, який мають вони самі[11]. Таке ж відношення активно прищеплюється (здебільшого у США) і до тварин без господарів, допомога яким показується у контексті, схожому на допомогу людям-безхатченкам[12].

Критики називають олюднення маркетинговою стратегією, в якій, замість вивчення психології тварин та їхніх відмінних від людських потреб, власники проєктують на них власне бачення та власні бажання, занадто і неправильно опікуючи своїх домашніх тварин і не приділяючи уваги проблемам тварин на вулиці[13].

Тренд олюднення тварин в Україні[ред. | ред. код]

Деякі критики пов'язують цю течію з рухом чайлдфрі, вважаючи тварин замінниками дітей[14], застерігають від застосування зайвих косметичних процедур[15] та перенесення особливостей людського харчування та лікування на фізіологію тварин[16].

Українські виробники випускають однаковий одяг для улюбленців та власників (в основному, для собак та у спортивному стилі) для прогулянок, а також аксесуари для людей, що пасують для нашийників собак. Також набирають популярності нашийники з героями коміксів та мультфільмів — темами принтів, які раніше використовували у дитячому одязі.

Деякі експерти пов'язують правки до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»[17], прийняті у 2017 році із світовим трендом олюднення тварин та гуманнішого ставлення до них.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Top Ten Most Popular Pets in the UK. Top-Ten-10.com. Архів оригіналу за 2 травня 2012. Процитовано 16 липня 2010.
  2. Resources for Dogs, Cats, Horses, Birds, and other Companion Animals, Assistance Animals, & Special-Needs Animals. Архів оригіналу за 2 травня 2012. Процитовано 16 липня 2010.
  3. Companion Animal Vaccines. Intervet/Schering-Plough Animal Health. Архів оригіналу за 2 травня 2012. Процитовано 16 липня 2010.
  4. Companion Animals. WSPA. Архів оригіналу за 11 жовтня 2008. Процитовано 16 липня 2010. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  5. The Health Benefits of Pets. US Government National Institute of Health. Архів оригіналу за 02-05-2012. Процитовано 16-07-2010.
  6. European Convention for the Protection of Pet Animals [Архівовано 14 травня 2011 у Wayback Machine.], Совет Европы
  7. Пять свобод для животных[недоступне посилання з травня 2019], Частный Корреспондент
  8. Европейская конвенция о защите домашних животных: подписи стран членов и стран, которые не являются членами [Архівовано 21 жовтня 2013 у Wayback Machine.], Совет Европы
  9. Humanization of Pets, Pet Products Resonates Within Creative Market. Pet Age (англ.). Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  10. US pet food market report reveals pet humanization trend. www.petfoodindustry.com (англ.). Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  11. Apps, anthropomorphism and accessories: the pet care boom. Contagious (англ.). Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  12. The Dodo - For Animal People. The Dodo. Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  13. Subscribe to read | Financial Times. www.ft.com. Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  14. Клейн, Джессіка (8 вересня 2019). Замість дитини - собака: рух чайлдфрі набирає обертів. BBC News Україна. Архів оригіналу за 11 лютого 2022. Процитовано 5 лютого 2020.
  15. Фарбування та зачіски шкодять домашнім тваринам - зоозахисники (відео). www.unian.ua. Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  16. Найпоширеніші помилки власників домашніх тварин. Aldenvet. 17 грудня 2015. Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  17. Закон України Про захист тварин від жорстокого поводження. zakon.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 28 грудня 2019. Процитовано 5 лютого 2020.