Хафіза Султан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хафізе-султан
Народився 6 листопада 1494(1494-11-06)
Трабзон, Османська імперія
Помер 10 серпня 1538(1538-08-10) (43 роки)
Стамбул, Османська імперія
Рід османи
Батько Селім I Грізний
Чоловік Дамад Мустафа-паша
Діти Султанзаде Осман
Конфесія іслам

Хафізе-султан (*6 листопада 1494 — †10 липня 1538) — османська принцеса. Донька Селіма I Явуза, сестра Сулеймана I.

Біографія[ред. | ред. код]

Хафізе Султан народилася 6 листопада 1494 року Трабзоні, і була сестрою Сулеймана Пишного. Тоді її батько ще не був султаном, а займав пост намісника в цьому регіоні. У 1511 була видана заміж за Дукаганізаде Ахмеда-пашу. Чоловік походив із знатної албанської родини, а в 1511 році він отримав посаду бейлербея Анатолії. Однак на цьому просування по службі не закінчувалися. 1514 року Селім, уже ставши султаном, вирішив призначити зятя своїм великим візиром. Ахмед-паша з сім'єю переїхали в Стамбул.

Шлюб Хафізе Султан і Ахмеда-паші проіснував всього три роки. На початку березня 1515 року чоловіка стратили в Амасії за зраду. Хафізе Султан перебувала в столиці, коли їй повідомили про смерть чоловіка. У цьому шлюбі у подружжя не було дітей. Однак у Ахмеда-паші залишився син Мехмед від першої дружини. У майбутньому він одружився з сестрою Селіма Явуза.

Хафізе Султан недовго перебувала в статусі вдови. Історик Улучай згадує, що вона вийшла заміж двічі. Її новим обранцем став Іскандер-бей. Чоловік був намісником Егрібоза і Гелиболу, а пізніше він став візиром і адміралом османського флоту. Другого чоловіка Хафізе також було страчено. У цьому шлюбі теж не було дітей.

Після загибелі Іскендера-бея, Хафізе Султан ще сім років залишалася вдовою. Однак, коли її брат Сулейман став султаном, вона вийшла заміж за Мустафу-пашу. Уже в цьому шлюбі Хафізе народила довгоочікуваного первістка султанзаде Османа. У 1529 році Мустафа-паша помер. Більше Хафізе Султан не виходила заміж.

Смерть[ред. | ред. код]

Хафіза померла 1538 року, і її поховали поруч з сестрою Хатідже Султан в тюрбе Шехзаде при мечеті Селіма Явуза. Могила Хафізе Султан стала останнім похованням в тюрбе.

Література[ред. | ред. код]