Хвильова функція Лафліна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хвильова́ фу́нкція Ла́фліна (англ. Laughlin wavefunction) — хвильова функція електронів, що описує основний стан провідника у дробовому квантовому ефекті Гола при значеннях чисел заповнення і записується таким чином:

.

Тут , , - безрозмірні координати частки на рівні Ландау, а . Ця ненормалізована хвильова функція є антисиметричною і має найбільші значення при , кількість яких — . Числа заповнення рівнів Ландау прямують до при . Основною перевагою функції Лафліна є те, що вона прямує до нуля при цілих значеннях , коли як , швидше ніж довільна антисиметрична функція, таким чином мінімізуючи відштовхування електронів основного енергетичного стану.

Таким чином, Роберт Лафлін дав просту і цілком зрозумілу відповідь на фундаментальне запитання: чому при функція поводить себе специфічно? Тому що для цих чисел заповнення хвильова функція для основного стану може бути сконструйована такою, що прямує до нуля при швидше ніж для сусідніх значень . Ця обставина зумовлює наявність щілини в енергетичному спектрі.

Історія[ред. | ред. код]

Проблема множини тіл квантової механіки[ред. | ред. код]

У квантовій механіці так само, як і в класичній механіці існує т.з. проблема множини тіл. У загальному випадку ця проблема є аналітично нерозв'язною. Вихід з цієї проблеми був знайдений шляхом створення статистичної фізики (класичної та квантової) шляхом відмови від індивідуалізації часток (тобто тривіальної неможливості прослідкувати їхній рух). У квантовій механіці також слід відрізняти системи з частками відносно їх спіну. Річ у тому, що явище кооперації в основному є характерним тільки для бозонів. Щоправда, є ще й т.з. 2М-електронний газ (ферміони), властивості якого ще не є вивченими, а теорія щодо нього практично відсутня (на сьогодні навіть достеменно не відомо, чи це газ, рідина чи тверде тіло).

Формально заведено вважати, що проблема множини тіл є вирішеною в атомній фізиці (в рамках якої і була створена сучасна квантова механіка), тобто електронні оболонки атомів можна розрахувати якщо не аналітично, то чисельними методами. Проте уже при розгляді взаємодії нуклонів у ядрах атомів виникли певні проблеми. Тому на наш час не існує загальної теорії ядра, натомість існують декілька моделей типу: статистична модель Томаса — Фермі, ротаційна модель, модель крапель тощо. Вочевидь нуклони в ядрах створюють певні композитні частки (наприклад як в гелії-3), проте враховуючи вище сказане, годі й сподіватися що останні дозволять розв'язати основну фізичну проблему XXI століття — «проблему дробового КЕХ» у 2М-системах електронного газу. Проте й по сьогодні цей підхід є найпрогресивнішим з теоретичної точки зору і таким, що заслуговує на увагу.

Двочасткове наближення[ред. | ред. код]

Насправді хвильова функція Лафліна не є результатом якогось вирішення рівняння Шредінґера. Далі про історію її створення Лафліном.

Електрони в режимі дробового КЕХ розташовані на певних відстанях один від одного. Зрозуміти фізичну природу найпростіше на прикладі двоелектронної задачі. Можна припустити, що кулонівський потенціал «малий» у порівнянні з циклотронною енергією . Тоді можна очікувати на те, що двочасткова хвильова функція з високою точністю буде складатись із одночасткових хвильових функцій, що відносяться до найнижчого рівня Ландау. Цей стан має бути також власною функцією оператора внутрішнього кутового моменту, оскільки гамільтоніан є азимутально симетричним. Проте з точністю до несуттєвого руху центру мас, єдиний стан, що задовольняє цим умовам, має вигляд:

,

де координата го електрона, що записана у вигляді комплексного числа. Таким чином, ці стани і є власними шуканими станами. Для того, аби задовольняти принципу Паулі, показник ступеня має бути непарним. Відстань між електронами квантується, оскільки власні числа двохчасткового гамільтоніану не залежать від потенціалу, що відштовхує електрони, за умови, що цей потенціал є достатньо малим.

Електрони в режимі дробового КЕХ прагнуть розташуватися подалі один від одного. Здебільшого це реалізується оптимальним чином шляхом кристалізації. Тому не дивно, що у наближенні Гартрі-Фока основний стан системи у вигляді вігнерівського кристалу є енергетично вигідним. Сьогодні прийнято вважати, що така функція є точним описом поведінки електронів (у варіаційному сенсі) для майже порожнього рівня Ландау. Проте, вочевидь, основний стан дробового КЕХ не є кристалом у загальному розумінні, оскільки кристал має властивість проводити струм без омічних втрат. За визначенням звичайні кристали мають вузли ґратки, поблизу яких імовірність знаходження електрону є вищою за середньє значення. З цим пов'язане сильне виродження основного стану, що відповідає різним положенням ґратки. Електричний струм не може відбуватись без руху ґратки як цілого, або, точніше, — без колективних збуджень пов'язаних з множиною основних станів («кристалічність» основного стану була доведена Лафліном на прикладі взаємодії трьох часток).

Багаточасткове наближення[ред. | ред. код]

Центральне місце в моделі Лафліна дробового КЕХ посідає варіаційна хвильова функція основного стану, вигляд якої підказаний тим, як було помічено, що стан вдало описує основний стан трьох частинок. Основна особливість даного стану полягає у тому, що він зводить нанівець ймовірність знаходження частки поблизу . Це вимагає від пробної функції наявності «чітко виражених нулів» на противагу стану кристалічного типу. Така властивість не перешкоджає кристалічності, проте і не гарантує її, за винятком випадку низької густини.

Варіаційна хвильова функція будується із врахуванням досвіду теорії рідкого гелію — іншої конденсованої системи, в якій частки прагнуть до уникання контакту одна з іншою. Вдале варіаційне описання енергії гелію-3 виходить шляхом використання «детермінанта Слетера», що його помножують на:

,

де деяка функція, що прямує до нуля при нульових аргументах. Цей множник зменшує амплітуду імовірності того, що дві частки є розташованими одна поблизу іншої. Оскільки магнітне поле ефективно відкидає кінетичну енергію, тому збереження детермінанта Слетера у пробній функції не надає жодної переваги, і тому Лафлін замінив його антисиметричним множником Ястрова. Окрім того, були уведені експоненти для кожної частки у вигляді:

.

Потім використовується варіаційний принцип, при використанні якого припускаються таких припущень (аксіом):

  • Багаточасткова хвильова функція має бути складена з одночасткових функцій, що належать найнижчому рівню Ландау. Ця умова виконується, коли аналітична функція свого аргументу .
  • Хвильова функція має бути повністю антисиметричною. Тому функція має бути непарною .
  • Хвильова функція є власною функцією повного кутового моменту. Збереження кутового моменту означає, що добуток

має бути поліномом по координатах часток ступені , де - повний кутовий момент.

Єдина функція, що задовольняє всім трьом умовам, це з непарним . Таким чином, хвильова функція являє себе повністю визначеною, якщо припустити, що вона може бути представленою у вигляді добутків Ястрова.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • M.I. Dyakonov, Twenty years since the discovery of the Fractional Quantum Hall Effect: Current state of the theory. Condensed Matter, 9 Sep 2002.
  • Кейдж М., Ченг А., Гирвин С., Холдейн Ф., Лафлин Р., Прендж Р., Прунскен А., Таулесс Л., Клитцинг К. Квантовый эффект Холла: Пер. с англ. / Под ред. Р.Пренджа, с. Гирвина. — М.: Мир, 1989. — 408 с.