Хвилі Чорного моря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хвилі Чорного моря
рос. Волны Чёрного моря
Вид телефільм
Жанр пригодницький, дитячий
Режисер Артур Войтецький
В'ячеслав Криштофович
Олег Гойда
Сценарист Артур Войтецький
Євген Онопрієнко
У головних
ролях
Олег Павлович Табаков, Роговцева Ада Миколаївна, Сергій Никоненко, Миколайчук Іван Васильович, Леонов-Гладишев Євген Борисович, Vladimir Volkovd, Петренко Олексій Васильович, Ернст Романов і Гурова Лілія Іванівнаd
Оператор Вілен Калюта
Сергій Стасенко
Василь Трушковський
Композитор Володимир Дашкевич
Вадим Храпачов
Кінокомпанія Кіностудія ім. О. Довженка, ТО «Луч» («Промінь»)
Тривалість 540 хв.[1]
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1975
IMDb ID 1673552

«Хви́лі Чо́рного мо́ря» (рос. «Волны Чёрного моря») — радянський п'ятисерійний телевізійний фільм режисерів Артура Войтецького, В'ячеслава Криштофовича та Олега Гойди, знятий за мотивами трьох романів тетралогії «Хвилі Чорного моря» Валентина Катаєва («Біліє парус одинокий», «Зимовий вітер», «Катакомби»). Прем'єра на телебаченні відбулася 26 квітня 1976 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головні герої фільму — хлопці з Одеси, гімназист Петя Бачей та син рибалки Гаврик Чорноіваненко. Вони потрапляють у вир революційних подій, які розгортаються в Одесі у першій половині XX століття.

Перший фільм серіалу — «Біліє парус одинокий», складається з 4-х серій. Його дія починається в Одесі у 1905 році. Родина Бачей повертається з літнього відпочинку до міста. У дорозі вони рятують від переслідувачів Родіона Жукова, матроса з броненосця «Потьомкін», який потайки пробирається з Румунії до Одеси. В Аккермані родина пересаджується на пароплав, на якому Петя знову зустрічає того матроса. Проте на пароплаві знаходиться і агент поліції, який вистежив матроса і збирається арештувати його, коли пароплав дійде до Одеси. Матрос тікає з пароплава та пливе у бік берега. Майже допливши до берега, він починає тонути, але його рятує старий рибалка та його онук, Гаврик.

Другий фільм — двосерійний «Зимовий вітер». Події фільму розгортаються навколо встановлення більшовицької влади в Одесі у 19171918 роках.

Третій фільм — «Катакомби», складається з 2-х серій. Минуло приблизно 25 років. Петя Бачей став відомим правником Петром Васильовичем Бачеєм, має сина-піонера Петрика. З початком Великої Вітчизняної війни Петро Бачей йде на фронт, не сподіваючись на скору зустріч із рідними, але через деякий час зустрічає сина в окупованій Одесі, у міських катакомбах якої розгорнулося антифашистське підпілля.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Частина перша. Біліє парус одинокий[ред. | ред. код]

Частина друга. Зимовий вітер[ред. | ред. код]

Частина третя. Катакомби[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.