Хвостокол червоний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хвостокол червоний

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Скати (Batoidea)
Ряд: Орлякоподібні (Myliobatiformes)
Родина: Хвостоколові (Dasyatidae)
Рід: Хвостокол (Dasyatis)
Вид: Хвостокол червоний
Dasyatis akajei
(Müller & Henle, 1841)
Синоніми
  • Trygon akajei Müller & Henle, 1841
Посилання
Віківиди: Dasyatis akajei
МСОП: 60148
NCBI: 2704970

Хвостокол червоний (Dasyatis akajei) — скат з роду Хвостокол родини Хвостоколові. Інша назва «японський хвостокол».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина коливається від 1 до 2 м, завширшки цей скат до 66 см при вазі до 10,5 кг. Морда трикутна. Грудні плавці утворюють форму на кшталт ромбу. Очі маленькі, підняті догори. Бризкальці розташовані поза очима. Бризкальці удвічі більші за очі. Між ніздрями розташована товста складка шкіри. У самців зуби загнуті назад, у самиць — зуби тупі. тулуб кремезний, у дорослого ската присутні невеликі шипи поміж очей та по середині спини. Хвіст довгий у 1,5 рази більші за тулуб, батогоподібний.

Забарвлення спини світло-коричневе. Шкіра жовта або помаранчева перед очима, за дихальцем, навколо краю диска, з боків біля основи хвоста. хвіст на кінчику чорний. Черево білувате з помаранчево-червоними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається мілини, прибережних районів. Живиться ракоподібними, дрібними кістковими рибами, зокрема івасі, кільчастими черв'яками, інколи молюсками.

Статева зрілість у самців настає при розмірі диска у 35-40 см завширшки, у самиць — 50-55 см. Це яйцеживородний скат. Самиця народжує 1-10 дитинчат.

Стосунки з людиною[ред. | ред. код]

Хвіст наділений отруйними шипами, які можуть були небезпечні для людини. У давнину племена айнів на півночі Японії застосовували ці шипи проти ворогів. Наносить шкоду вживаючи риби у тенетах, тралах.

Водночас м'ясо цього ската вживається у Китаї, Кореї та Японії. В останній з нього готують суп місо та камабоко.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Японському морі (біля Японії та Корейського півострова), також уздовж узбережжя Китаю та Тайваню. Деякі особини зустрічаються у Приморському краї Росії, Таїланді, Філіппінах, Фіджі та Тувалу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Huveneers, C.; H. Ishihara (2016). Hemitrygon akajei. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2016: e.T60148A104113240. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T60148A104113240.en. Архів оригіналу за 13 січня 2018. Процитовано 12 January 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wang Y.H., Yang W.C., Liu S.F. and Li L.W. (July 2003). A new genus record of Phyllobothriidae from marine fish Dasyatis akajei in China. Journal of Xiamen University Natural Science 42 (4): 542—544.