Херсонська єпархія УПЦ (МП)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Херсонська єпархія

Кафедральний собор
Основні дані
Церква Українська православна церква
Заснована 1991
Юрисдикція південні райони Херсонської області
Єпархіальний центр Херсон
Кафедральний собор Свято-Духівський собор
Парафій 263
Священиків 225
Правлячий архієрей

Архієпископ Херсонський і Таврійський

Іоанн (Сіопко)
Вікарні архієреї
Скадовський Веніамін (Величко)
CMNS: Херсонська єпархія УПЦ у Вікісховищі

Херсонська єпархія — єпархія Українська православна церква з центром в Херсоні, яка охоплює південно-західні райони Херсонської області. Правлячий архієрей — архієпископ Іоанн (Сіопко). Не плутати із єпархією в Херсонесі Таврійському, яка виникла після прибуття 310 р. за царювання імператора Діоклетіана в Тавроскіфії від Єрусалимського патріарха Гермона місіонерів — єпископів Василія і Єфрема.

Передісторія[ред. | ред. код]

Християнство поширювалося в Таврії ще в перші століття нашої ери.

Указом імператриці Катерини II від 7 вересня 1775 року, Новоросія була об'єднана в нову, Слов'янську і Херсонську єпархію з центром в Полтаві; у квітні 1784 року до неї була приєднана територія анексованого Російською імперією Кримського ханства.

9 травня 1837 року з Екатеринославської (колишньої Слов'янської) єпархії була виділена окрема Херсонська єпархія, яка охоплювала територію Херсонської і Таврійської губерній. Єпископська кафедра знаходилася в Одесі. Правлячим архієреєм був призначений колишній єпископ Екатеринославський Гавриїл (Розанов). У тому ж році до новоутвореної єпархії були приєднані землі між Бугом і Дністром, що входили до складу Одеського, Тираспольського та Ананьєвського повітів, і раніше знаходилися у складі Кишинівської єпархії. 16 листопада 1859 року з Херсонської була виділена Таврійська єпархія, після чого у віданні останньої залишилася лише Херсонська губернія.

У 19271928 роках існувало Херсонське вікаріатсво Одеської єпархії.

З 1944 по 1947 роки з цієї єпархія була виділена Херсонсько-Миколаївська єпархія з центром в місті Херсоні. У 1947 році вона була приєднана до Одеської єпархії, яка знову починає іменуватися Херсонською, проте кафедра залишається в Одесі. 7 жовтня 1976 року цю єпархію перейменували в Одеську.

Сучасність[ред. | ред. код]

11 лютого 1991 року Херсонська єпархія, з кафедрою в Херсоні, відновлюється як самостійна, будучи виділена із складу Одеської. Її територія поширюється на всю Херсонську область.

Рішенням синоду РПЦвУ від 14 грудня 2007 року із складу Херсонської виділена Каховська єпархія.

Сьогодні кафедральним собором Херсонської єпархії Свято-Духівський кафедральний собор у Херсоні. Єпархія видає газету «Православна Таврія».

У листопаді 2022 року, під час обшуків, проведених на об'єктах РПЦвУ у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях, було виявлено підробні документи, російську пропагандистську літературу, російські паспорти та інші докази співпраці місцевих працівників та керівництва із російськими окупантами[1].

Правлячі архієреї[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. СБУ знайшла у храмах МП російські паспорти, викрадені ікони та прапор "Новоросії". РБК-Украина (укр.). Процитовано 8 грудня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]