Хижаки (фільм, 2019)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хижаки
Crawl
Жанр трилер
жахи
Режисер Александр Ажа
Продюсер Крейг Дж. Флорес
Сем Реймі
Александр Ажа
Грегорі Левассер
Сценарист Майкл Расмуссен
Шон Расмуссен
У головних
ролях
Кая Скоделаріо
Баррі Пеппер
Оператор Максім Александр
Композитор Макс Аруж
Стеффен Тум
Монтаж Елліот Грінберг
Кінокомпанія Paramount Pictures
Raimi Productions
Дистриб'ютор B&H
Тривалість 87 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2019
Дата виходу Україна 11 липня 2019
Кошторис $17 000 000[1]
IMDb ID 8364368
paramountmovies.com/movies/crawl

«Хижаки» (англ. Crawl) — фільм жахів про молоду жінку, яка під час урагану намагається врятувати свого батька, але потрапляє у пастку, якою став її власний будинок.

Сюжет[ред. | ред. код]

Плавчиня-початківець Університету Флориди Гейлі Келлер отримує дзвінок від своєї сестри Бет, яка повідомляє їй, що насувається ураган п'ятої категорії і дає пораду залишити штат. Гейлі починає хвилюватися за батька Дейва, який не відповідає. Не виконуючи інструкції поліцейських, вона починає шукати тата. В квартирі вона знаходить тільки його собаку. З нею жінка їде в будинок біля озера. У підвалі вона знаходить непритомного батька, Гейлі намагалася витягнути його, але вихід перекрили здорові голодні алігатори. Вдвох вони переміщуються до виходу під трубами, через свій розмір тварини не можуть дістати їх. Підвал починає підтоплювати.

Гейлі звертається за допомогою до мародерів, але вони не можуть їх врятувати. Батька та донька вбиває двох алігаторів, що допомагає вийти з пастки. Вони намагаються врятуватися на човні мародерів. Проте внаслідок урагану дамби руйнуються, озеро виходить з берегів, герої змушені повернутися в будинок. Гейлі подає сигнал лиха. Дейв, рятуючи собаку, втрачає руку. Гейлі біжить у спальню на горі, щоб привернути увагу рятувального гелікоптера. Рятуючись від алігатора, вона вилазить на дах. Її помічає гелікоптер.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Кая Скоделаріо Гейлі Келлер Гейлі Келлер
Баррі Пеппер Дейв Келлер Дейв Келлер
Росс Андерсон Вейд Тейлор Вейд Тейлор
Енсон Бун Стен Стен
Хосе Пальма Піт Піт
Джордж Сомнер Марв Марв
Емі Меткалф Лі Лі
Аннамарія Серда Емма Емма

Створення фільму[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

1 травня 2018 Paramount Pictures і Ghost House Pictures оголосили, що Александр Ажа буде режисером фільму жахів, а Кая Скоделаріо виконає головну роль[2].

Основні зйомки почались у серпні 2018 року в Белграді, Сербія та завершились через місяць[1].

Знімальна група[ред. | ред. код]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

У США та Канаді фільм був випущений разом зі стрічкою «Водій для копа» і, за прогнозами, мав зібрати 10-13 мільйонів доларів у 3 170 кінотеатрах у свій перший вікенд[4]. Фільм заробив $4,3 мільйона в перший день, зокрема $1 мільйон від попереднього перегляду в четвер. У перші дні показів виторг склав $12 мільйонів, зайнявши третє місце в прокаті. Фільм попередньо не показували критикам, припускається, що доступність оглядів раніше позитивно вплинуло б на кількість глядачів[5]. У другий вікенд фільм зібрав 6 мільйонів доларів[6].

Критика[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 83 %, заснований на 132 відгуках, з середньою оцінкою 6.55/10. Критичний консенсус вебсайту говорить: "екшн фільм про істоти, швидкий і жахливий; значно виграє від якісної гри Каї Скоделаріо, «Хижаки» — це кумедне повернення назад хоча з достатньою самосвідомістю, щоб це спрацювало[7]. На Metacritic у стрічки середньозважена оцінка 61 з 100 на основі 27 оглядів, що вказують на «в цілому сприятливі відгуки»[8]. Глядачі, опитані CinemaScore, дали фільму середню оцінку «B» за шкалою від A+ до F, водночас на PostTrak оцінили в 2,5 з 5 зірок і 46 % «безумовно рекомендують»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Zoran Janković (1 серпня 2018). PRODUCTION: Alexandre Aja Shoots Paramount Pictures Production Crawl in Serbia. Film New Europe. Процитовано 7 липня 2019.
  2. Spencer Perry (1 травня 2018). Alex Aja Tapped for Alligator Horror Movie Crawl at Paramount. ComingSoon.net. Процитовано 7 липня 2019.
  3. Хижаки: Full Cast & Crew ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 7 липня 2019.
  4. Can 'Stuber' or 'Crawl' Find an Audience Competing Against 'Spider-Man'?. TheWrap (амер.). 10 липня 2019. Процитовано 11 серпня 2019.
  5. а б Counterprogramming ‘Crawl’ & ‘Stuber’ Collateral Damage In Superhero Summer As ‘Spider-Man’ Climbs To $45M+ – Update. news.yahoo.com (амер.). Процитовано 11 серпня 2019.
  6. Tartaglione, Anthony D'Alessandro,Nancy; D'Alessandro, Anthony; Tartaglione, Nancy (16 липня 2019). ‘The Lion King’ Expected To Leave A Big Paw Print Around The World With $450M+ Total By Sunday – Preview. Deadline (англ.). Процитовано 11 серпня 2019.
  7. Crawl (2019) (англ.), процитовано 11 серпня 2019
  8. Crawl, процитовано 11 серпня 2019

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Трейлер фільму «Хижаки»
  1. Хижаки на сайті IMDb (англ.) 6.9/10 stars (станом на 11.08.2019)
  2. Crawl на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 6.6/10 stars (станом на 11.08.2019)
  3. Crawl на сайті Metacritic (англ.) 6.7/10 stars (станом на 11.08.2019)