Хлопчик з собакою в лісі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хлопчик з собакою в лісі
Творець: Тарас Григорович Шевченко
Час створення: 1840
Розміри: 23,1 × 18,3
Матеріал: папір
Техніка: сепія
Зберігається: Київ
Музей: Національний музей Тараса Шевченка

Хлопчик з собакою в лісі — малюнок роботи Тараса Шевченка виконаний ним у Санкт-Петербурзі в 1840 році. Папір, сепія. Розмір 23,1 × 18,3. Внизу чорнилом напис: Неааконч. акварель худож. Шевченко. На звороті чорнилом напис рукою Шевченка: На память Козлову отъ Шевченка.

Малюнок за темою близький до незнайденої олійної картини Т. Г. Шевченка «Хлопчик-жебрак, що дає хліб собаці», за яку він у вересні 1840 року був нагороджений срібною медаллю другого ступеня. Датовано часом виконання ескізу до цього малюнка.

В літературі зустрічається під назвою «Спящий мальчик»[1]. В каталозі Республіканської ювілейної шевченківської виставки наведено невірно прочитаний напис на звороті: «На память Подколз… [Подколзину?] от Шевченка» (стор. 24).

Зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка. Попередні місця збереження: Державна Третьяковська галерея (Москва), Центральний музей Т. Г. Шевченка (Київ).

В 1939 році експонувався на Республіканській ювілейній шевченківській виставці у Києві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. И. Айзеншток, Судьба литературного наследства Т. Г. Шевченко, «Литературное наследство», М., /14/ 1935, № 19 — 20, стор. 483

Література[ред. | ред. код]

  • Тарас Шевченко. Повне зібрання творів в десяти томах. — К., 1961. — Т. 7: Живопис, графіка 1830—1847. — Кн. 1.